Сряда, 16 Oct 2024
           
Свят

Китай иска да бъде приятел на САЩ

   
Китай иска да бъде приятел на САЩ

Успешното партньорство между Китай и Съединените щати е възможност за двете страни да бъдат стимули за взаимното развитие, а не пречка. Това заяви китайският президент Си Дзинпин, цитиран от "Ройтерс".

"Китай желае да бъде партньор и приятел на Съединените щати. Това ще бъде от полза не само за двете страни, но и за света", подчерта китайският лидер в писмо до вечерята за годишните награди през 2024 г. на Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай.

Си посочи, че отношенията между Китай и САЩ са сред най-важните двустранни връзки в света, които имат отношение към бъдещето и съдбата на човечеството.

Пекин праща двойка панди на САЩ
Пекин праща двойка панди на САЩ

Жест на добра воля

Двете страни са в противоречие поради опасения за националната сигурност, продължаващи търговски спорове, както и действията на Китай в Южнокитайско море и засилените военни учения около Тайван.

Търговските отношения се влошиха през изминалата година и бяха съсредоточени около различни проблеми, включително ограничения върху електрическите превозни средства и модерните полупроводници.

"Китай винаги е поддържал китайско-американските отношения в съответствие с принципите на взаимно уважение, мирно съжителство и печелившо сътрудничество и винаги е вярвал, че успехът на Китай и Съединените щати е взаимна възможност", изтъкна Си.