Сряда, 16 Oct 2024
           
Политика

Иван Демерджиев преживява дежавю с избора на главен прокурор

   
Иван Демерджиев преживява дежавю с избора на главен прокурор

Преживяваме своеобразно дежавю. Това заяви пред БНР Иван Демерджиев, бивш правосъден и вътрешен министър.

По негови думи фигурата на главния прокурор касае пряко начина, по който ще работи прокуратурата.

Той бе категоричен, че не е възможна промяна при избор като предходния - "с един кандидат, без дебат, с кандидат, който над десет години стои по върховете на прокуратурата като заместник на Цацаров и Гешев".

Според Демерджиев дефицитът на справедливост в нашето общество става все по-голям и расте изключително силно напрежение, което ако не бъде туширано, ще има много сериозни последици.

Той посочи, че българските граждани не са доволни от работата на прокуратурата. Години наред тя работи само тогава, когато трябва да обслужи определена поръчка или политически интерес, изтъкна бившият правосъден министър.

Според него се е направил изключително негоден опит за т.нар. съдебна реформа през Конституцията. Той подчерта, че реформата е средство, а целта е справедливост и законосъобразност в действията на прокуратурата.

"Загуби се време в безплодни опити да се промени Конституцията, като съдебната реформа беше само претекст за това. Истинската цел беше промяна на правилата, по които се конституират служебните кабинети", отбеляза Демерджиев.

Той заяви, че отдавна Народното събрание е трябвало да попълни състава на ВСС. Според него този орган няма правната компетентност да избере главен прокурор и председател на ВАС. ВСС показал морална негодност и тежки зависимости.

Изборът на всеки от "тримата големи", на всяка от тези фигури, е изключително важен, защото винаги са оказвали огромно влияние върху работата на ВСС, изтъкна Демерджиев. Той бе категоричен, че не може да се пристъпва и към избор на нов председател на Върховния административен съд.

Когато няма реално състезание, не можело да се говори за избор. "Тази процедура не бива да завърши с избор на главен прокурор в рамките на този ВСС. Огледално е положението с избор на председател на ВАС", обобщи бившият правосъден министър.

Той заяви, че не се виждат резултати от противодействието на МВР на купения и контролиран вот.

 

"Хвърлят се цифри. Обявяват се брой операции. Гражданите отдавна се интересуват от резултата, а основните резултати са свързани с един-единствен сценарий - противоборството в ДПС", посочи Демерджиев.

Според него "много лесно ще се види успяло ли е МВР да противодейства".

Той коментира, че при все по-ниската избирателна активност факторът "купен и манипулиран вот" започва да формира доста сериозно съотношението на политическите сили, а влизането в парламента по подобен начин по негови думи опорочава парламентаризма.

Според него времето до изборния ден е твърде кратко за т.нар. активно противодействие. Остава единствено с присъствие, с насищане пред избирателните секции МВР да противодейства пасивно, заключи Демерджиев.