Сряда, 16 Oct 2024
           
Новини

Радев връчи Почетния знак на президента на дейците на военната авиация

   


Президентът Румен Радев връчи Почетния знак на президента на дейците на военната авиация генерал (о.з.) Михо Михов и полковник (о.з.) Владимир Пампоров. Церемонията се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 днес, в навечерието на Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили - 16 октомври.

Държавният глава удостои с отличието генерал (о.з.) Михо Димитров Михов за принос към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на Република България и по случай навършване на 75 години.  Президентът изтъкна в словото си богатата биография на генерал Михо Михов, която по думите му остава пример за посветеност и всеотдайност към каузата за защита на родината. „С чест извървяхте целия си професионален път, преминавайки през всички длъжности – от летец, пилот-инструктор до най-високата – началник на Генералния щаб на Българската армия“, обърна се държавният глава към ген. Михов. Президентът посочи, че ген. Михов не само е ръководил и учил на отговорност бъдещите командири, а ги е възпитавал и в дух на родолюбие, с което е заслужил уважението им.

В приветствието си държавният глава отбеляза предизвикателствата в професионалния път на ген. Михов, свързани с взимането на трудните решения по „План 2004“ за трансформация и редуциране на Въоръжените сили. „Вие бяхте достойният защитник на военната ни авиация и Българската армия от посегателствата на невежи и користни политици“, каза Румен Радев и допълни, че ген. Михов е успял по професионален начин да се справи с подготовката на страната ни за членство в НАТО във военно отношение.  

Президентът връчи Почетен знак и на полковник (о.з.) Владимир Илиев Пампоров за принос към развитието на българската военна авиация и по случай навършване на 75 години. В обръщението си държавният глава отбеляза хилядите заредени с напрежение летателни часове на полк. Пампоров, стотиците му бойни дежурства, участието му в различни тактически учения. „Десетки млади летци получиха най-високо ниво на професионална подготовка благодарение на Вас и неслучайно вие сте известен в авиационните среди като „Човекът МиГ-23“, заяви президентът Радев в приветствието си към полк. Пампоров. Държавният глава го поздрави и за книгата „Аз и МиГ 23“, която е написал със спомените си за силните години на военната ни авиация и силните пилоти в кабината на изтребителя.  

От името на наградените благодарност за отличието изказа генерал (о.з.) Михо Михов. Генерал Михов честити утрешния празник на Военновъздушните сили и припомни знаменитата си фраза - „Без авиация няма нация“, която държавният глава определи като „отправна точка и на следващите поколения в борбата за сигурна и просперираща България“.

Ген. Михов сподели за трудностите пред Българската армия при смяната на политическата система и подготовката на страната за членство в НАТО, като изтъкна положените усилия за съхраняването на Военните училища в условия на „нихилизъм по отношение на авиацията“.

На церемонията присъстваха курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. По този повод държавният глава подчерта важността на съхраняването на връзките между поколенията и приемствеността в авиацията.