Четвъртък, 17 Oct 2024
           
Новини

Мистериозна смърт на маймуни и други бозайници в Хонконгския зоопарк

   
Мистериозна смърт на маймуни и други бозайници в Хонконгския зоопарк

Властите на зоопарка в Хонконг внимателно следят маймуна, която проявява необичайно поведение, след като бе регистрирана деветата смърт на животно за седмицата. Те ускоряват тестовете, за да открият причината за смъртта на животните, предава "Ройтерс".

Зоологическата и ботаническа градини в Хонконг (HKZBG) ще поддържа изолиран своя сектор за бозайници, след като той беше затворен за дезинфекция и почистване в понеделник. "Правителствените службу ще ускорят извършването на аутопсии и токсикологични тестове," съобщиха властите в изявление, докато се опитват да установят причината за смъртта на животните.

Последната жертва е маймуна от вида бяло саки, починала ден след смъртта на други осем маймуни, включително една маймуна на Де Браза, обикновена катеричка и три памукови тамарина, както и три бели сакита. Властите също така ще продължат да наблюдават една маймуна на Де Браза, която показва необичайни движения и загуба на апетит от понеделник насам.

Зоологическата градина, основана през 1860 г., е най-старият парк в територията и приютява около 158 птици, 80 бозайници и 21 влечуги в 40 заграждения. "Здравословното състояние на всички 80 животни в HKZBG е нормално," увериха властите, след като проведоха спешна среща във вторник.

Организацията за защита на животните PETA изрази загриженост относно възможните рискове от епидемии на болести, като маймунска шарка, които могат да се прехвърлят от животни на хора.