Сряда, 16 Oct 2024
           
Свят

Гръцко издание: РСМ е в застой по пътя към ЕС, Мицкоски отказва да изпълни задълженията си

   
Гръцко издание: РСМ е в застой по пътя към ЕС, Мицкоски отказва да изпълни задълженията си

Гръцкото издание "capital" публикува обширна информация за позицията на новия ръководител на делегацията на ЕС в Скопие Михалис Рокас.

Още в самато начало изданието предава основното послание на дипломата: "За ЕС ще бъде много трудно да приеме предложението на правителството на Северна Македония за влизане в сила на промените в Конституцията на страната (за включване на българите, бел.ред.) след присъединяването на Северна Македония към ЕС“.

В публикацията се посочва, че европейският курс на Р Северна Македония остава в застой, главно защото Скопие не е изпълнило поетите задължения – въз основа на споразумение, подписано с посредничеството на ЕС. Споразумението предвижда, че България ще вдигне ветото си върху продължаването на преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС, при условие че Скопие първо промени конституцията си, за да включи в нея живеещото в страната "българско малцинство".

"Предишното лявоцентристко правителство на РСМ прие споразумението, но не можа да го приложи, тъй като за промяна на конституцията на страната е необходимо мнозинство от 2/3 в парламента, а дясната партия ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски, която е на власт от юни месец тази година, не се съгласи на това. Правителството на Мицкоски изрази намерението си да се съгласи с изменението на Конституцията, при условие че то влезе в сила при присъединяването на страната към ЕС, което категорично се отхвърля от България и ЕС.

Ръководителят на делегацията на ЕС в Скопие Михалис Рокас отбеляза: „Запознати сме с предложението на правителството на Северна Македония за последващо влизане в сила на конституционните промени. Процесът на разширяване обаче се основава на единодушие, което означава, че по този въпрос има позиция на всички 27 държави членки на ЕС. Смятам, че ще бъде трудно да се приеме предложението на правителството, защото, както обясних, по този въпрос има позиция на ЕС27“.

Новият премиер на Р Северна Македония Християн Мицкоски обвинява България в „изнудване“ на страната му и заявява, че няма да приеме „императивните“ условия, поставени от София. От своя страна ръководството на България отбелязва, че условията са не само на София, но и на ЕС, и подчертава, че Р Северна Македония трябва да изпълни поетите задължения, ако иска да продължи напред по европейския си път. Както Брюксел, така и София, многократно са казвали на РСМ, че тя ще може да отвори главите на преговорите за присъединяване към ЕС, след като промени конституцията си.

Според последното преброяване на населението, проведено през 2021 г. в Р Северна Македония, българите съставляват 0,2 % от населението на страната (общо 3500 души) – факт, който официална София оспорва и смята, че процентът на българите е много по-висок, основавайки се и на факта, че през последните 15 години е издала над 100 000 български паспорта на граждани на Р Северна Македония. Скопие заявява, че гражданите на страната, които са получили български паспорти, са го направили по чисто икономически причини – за да мигрират и работят в страните от Западна и Централна Европа – а не защото имат българско национално самосъзнание, се казва още в публикацията на гръцкото издание. I БГНЕС