Понеделник, 28 Oct 2024
           
Новини

Срещу 10 000 лв. гаранция пуснаха бившата шефка на Агенция Митници

   


10 000 лева гаранция определи Софийският градски съд, който разгледа искане на бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова за по-лека мярка за неотклонение, пише NOVA.

Освен за участие в организирана престъпна група, тя е обвинена и за оказване на принуда. До момента Банкова беше с мярка "задържане под стража". Ако Прокуратурата не обжалва това решение тя най-рано в петък ще си бъде вкъщи. 

Съдът реши, че Банкова няма опасност да се укрие и да окаже влияние на други свидетели, защото те вече са разпитани. Според защитата ѝ в последните четири месеца Банкова почти не е напускала болнични заведения в Сифия. Това е ставало със санкцията и съдействието на Прокуратурата, което не доведе и до оспорване на нейните епикризи в съдебната зала. Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че Петя Банкова е извършила деянията, за които е обвинена, но здравето ѝ е по-важно. Затова и магистратите не се противопоставиха на искането за по-лека мярка за неотклонение. 

За обвиняемата Банкова е важно да се лекува адекватно. Другото обстоятелство е, че обвиняемата съдейства на разследването. Разпитана е в качеството на обвиняем и е дала обяснения, които са от значение за делото. Другото обстоятелство е дългият срок на задържане, който е минал", заяви Мариана Ненкова, прокурор. 

"Тя никога не е твърдяла, че е знаела за когото и да било да е вършил нещо нередно", заяви защитничката на Банкова Аделина Натина.