Сряда, 16 Oct 2024
           
Свят

Рюте: НАТО не трябва да обръща внимание на дрънченето на оръжие от Путин

   


Съюзниците от НАТО не бива да обръщат внимание на "дрънченето на оръжие" от страна на руския президент Владимир Путин. Това заяви в интервю за SkyNews новият генерален секретар на алианса Марк Рюте. Според него НАТО може да отговори на всякакви заплахи. Годишното ядрено учение на държавите-членки започва следващата седмица, припомни генералният секреатар, пише Mediapool.

Ден по-рано Рюте имаше среща в Лондон с украинския президент Володимир Зеленски и британския премиер Киър Стъмър. Основната тема бе войната в Украйна.

Украйна не е по-слабата страна в този конфликт, каза генералният секретар на НАТО. Той припомни, че западните съюзници все още не са дали разрешение далекобойни оръжия да се използват за цели в Русия. Според него една "оръжейна система няма да промени хода на войната".

Рюте каза още, че Западът трябва да продължи подкрепата си за Украйна. Целта президентът Зеленски да бъде във възможно най-силната позиция при бъдещи преговори за мир.

По-рано Русия заяви, че ще отвърне, в случай че западни страни позволят на Украйна да поразява цели на нейна територия с техни ракети. Президентът Владимир Путин каза миналия месец, че подобно решение би означавало, че страните от НАТО влизат в пряк конфликт с Русия и че "цялата същност на конфликта ще се промени".