Сряда, 16 Oct 2024
           
Политика

Започна изграждането на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на изборите

   

  МЕУ

Министерството на електронното управление ще започне процедурата по довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на изборите на 27, съобщиха от ведомството. Процедурата ще започне в 11 ч. в петък в Централната избирателна комисия. Поканени за участие са представители на политически партии и НПО-та.

Ще бъде генериран и т.нар. хеш код, който ще се изписва на всяка машинна бюлетина и на контролната разписка към нея. Така в деня на вота гражданите могат да го сравнят и ако комбинацията съвпада с обявената днес, то това ще е гаранция, че машините са изрядни. Хипотетично, ако злосторник инсталира друг софтуер на машина, то тя ще генерира на бюлетината друг хеш код и така би лъснала потенциална манипулация.

Един от големите скандали, който съпътства местните избори през октомври 2023 г., когато министър на е-управлението бе Александър Йоловски, който в момента е заместник министър на същото ведомство, бе отмяната на машинния вот за първия тур.

В навечерието на изборите на 29 октомври ЦИК отмени машинния вот като се позова на справка на ДАНС с твърдение, че зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов е записвал кодовете за машините. Самият Стойнов посочи, че "справката" на ДАНС е пълна с неверни твърдения.

Един от аргументите на ЦИК да отмени машинния вот за изборите на 29 октомври бе, че министерството тогава не е завършило процеса по удостоверяване на машините. Това се случи в петък, а крайният срок за удостоверяване бе до 17 часа в събота, 28 октомври.

Преди дни министърът на електронното управление Росен Карадимов видя проблем пред изборите в старите ролки с хартия за машинно гласуване, които не са използвани на предходния вот. Той разказа за "фрапантен случай" със Столична община, която била запитана от областния управител на София дали ролките от предишните избори са унищожени, а отговорът бил, че той няма правомощия да изисква подобна информация.

Проблем със старите ролки с хартия за машинно гласуване бе видян от ЦИК и служебната власт и преди вота "2 в 1" на 9 юни. Тогава, два дни преди самите избори се заформи скандал с внушения за възможна манипулация на резултатите и то при използването на машини за гласуване. Реалният повод за напрежението тогава бе изпратено от ЦИК нареждане до кметовете и областните управители да унищожат неизползваните ролки с хартия за машинно гласуване, които са останали от миналогодишните парламентарни и местни избори.

Столичната община отказа да го направи, тъй като все още върви съдебно дело за вота в София. Позицията на кмета Васил Терзиев бе потвърдена и от съда, който забрани материалите от местния вот да се унищожават.