Сряда, 16 Oct 2024
           
Коментари

АКФ: Срамна е номинацията на Сарафов на фона на неприключилото разследване по "Осемте джуджета"

   
АКФ: Срамна е номинацията на Сарафов на фона на неприключилото разследване по \

Антикорупционният фонд излезе с позиция относно номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор.

Според АКФ издигането на кандидатурата му, на фона на продължаващото разследване по "Осемте джуджета" е недостойно и срамно. От там допълват, че с тази номинация нормалното функциониране на прокуратурата се отлага за поне още пет години.

В позицията си АКФ посочва, че подобно на 2019 г., и сега има само една кандидатура за поста на обвинител номер едно. Сарафов бе издигнат в последния момент от трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) - Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова.

От АКФ подчертава, че казуса "Осемте джуджета", касае връзките между Борислав Сарафов (тогава заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба) и лидера на мрежата за неформално влияние в съдебната система Петьо Петров - Еврото. Един от основните свидетели в "Осемте джуджета" Илия Златанов твърди, че между Борислав Сарафов и Петьо Петров - Еврото е имало близки отношения и че повече от веднъж е виждал Сарафов да чака за среща с Петров в "Осемте джуджета".

Твърденията на Илия Златанов се потвърждават и от снимки, получени по електронна поща, които АКФ публикува през 2023, на които се виждат Петьо Петров и Борислав Сарафов в дружески разговор пред "Осемте джуджета". Данните от твърденията на Златанов и снимките се потвърждават и от показанията на тайна свидетелка, разпитана на 31 май 2023 г., според която в "Осемте джуджета" е имало чести посещения на Борислав Сарафов и други висши магистрати при Петьо Петров-Еврото. Показанията ѝ са част от разследването, образувано на 29 май 2023 г. в Софийската районна прокуратура (СРП), което започва, след като ден по-рано АКФ публикува снимките на Петров и Сарафов пред "Осемте джуджета".

От АКФ допълват, че Сарафов е обект на проверка във връзка с "Осемте джуджета" и от ad hoc прокурора Даниела Талева.