Сряда, 16 Oct 2024
           
Коментари

Мария Павлова вижда повече от три качества у номинирания за главен прокурор Сарафов

   
Мария Павлова вижда повече от три качества у номинирания за главен прокурор Сарафов

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова вижда повече от три качества, с които разполага Борислав Сарафов, за да бъде предложен като кандидат за нов главен прокурор.

Пред журналисти след заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) Павлова добави, че е право и в правомощията на прокурорската колегия на кадровия орган да издигне за нов главен прокурор  "кандидат, когото смятат, че е подходящ".

На въпрос на News.bg защо министърът на правосъдието не издигна кандидат за главен прокурор в личност качество, за да може състезанието да не е с един кандидат, Павлова заяви, че не е направила номинацията за кандидат за нов главен прокурор, за когото дори самата тя не може да гласува.

Павлова се надява процедурата за избор на нов главен прокурор да стигне докрай. Според нея не е хубаво всички държавни органи да с изтекли мандат или с временно изпълняващи председатели, а е добре всички органи в съдебната власт да имат титуляри, а не изпълняващи функциите председатели, каза Мария Павлова и допълни, причината да няма нов Висш съдебен съвет, който да избере нов главен прокурор, не е вина на сегашния кадровия орган, нито на общността на магистратите.