Сряда, 16 Oct 2024
           
Свят

За Сърбия няма Република Косово

   


Няма "Република Косово" - нито според международното публично право, нито според Устава на ООН, нито според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Косово и Метохия е част от Република Сърбия. Това заяви във вторник президентът на Сърбия Александър Вучич след срещата на върха на процеса Бърдо-Бриони в Тиват, Черна гора, пише News.

Вучич направи коментара в отговор на въпрос на журналист от местна телевизия, който използва "Република Косово". Вучич отговори, че не иска умишлено да провокира, но че Сърбия няма да промени позицията си. Той настоя да не се подкрепят сепаратистки движения срещу Сърбия. 

Процесът Бърдо-Бриони е словенско-хърватска инициатива от 2010 г., създадена с цел да помогне на страните от Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз (ЕС). Сред членките са Сърбия и Косово.

Вучич каза още, че Сърбия е неутрална и либертарианска страна и че боеприпасите, които произвежда вероятно са навсякъде по света, където се води война, но винаги изнася само за оторизирани потребители.

"Ние не изнасяме нищо нито за Русия, нито за Украйна, има наши боеприпаси от руска страна, както предполагам и от украинска страна. И докато има войни - има в Судан, Сирия, Израел, и на всяко място, където се водят войни, ние сме страна, която все още произвежда много боеприпаси, но винаги ги изнасяме на така наречените оторизирани потребители", каза Вучич, отговаряйки на твърденията на един от журналистите, че има снимки на сръбски оръжия от бойното поле в Украйна.

Той посочи, че не знае дали тези страни препродават след това тези боеприпаси.