Сряда, 16 Oct 2024
           
Политика

Васил Терзиев: Спазват се обещанията по подписаното споразумение със служителите в градския транспорт

   
Васил Терзиев: Спазват се обещанията по подписаното споразумение със служителите в градския транспорт

През последната година този екип на Столичната община направи повече от всякога и неотклонно спазваме обещанията си по подписаното споразумение в началото на годината. Това написа кметът на София Васил Терзиев във Фейсбук профила си по повод протеста на работещите в столични градски транспорт пред Столична община.

Според Терзиев под прозорците на СО са се събрали хора, за които години наред никой не е правил нищо, а системно се "употребяват от политици за техни си цели, както и този месец по време на предизборната кампания".

Столичният кмет посочва, че този екип на СО спазва всички обещания по подписаното споразумение в началото на годината със служителите на градския транспорт, а именно:

  • Увеличени са заплатите с 15%, значително над инфлацията.
  • Разработена е бонусна система - ключова част от споразумението със синдикатите. Васил Терзиев обещава, че тази система ще бъде въведена до края на годината.
  • Осигурени са 21 млн. лв. на транспортните дружества за покриване на задълженията им, натрупани при предишното управление.
  • От държава се очакват и още 50 млн. лева, които ще бъдат прехвърлени към транспортните дружества, веднага щом бъдат получени.

Миналата седмица се срещнах с представители на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа", за да обсъдим изпълнението на договорените мерки. Потвърдихме нашия ангажимент към въвеждането на бонусната система и допълнителните стимули за служителите. Ние ще изпълним обещаното и ще продължим да правим и повече от това, пише Терзиев.

Малко преди това в позиция, разпратена до медиите, от името на всички общински съветници на ГЕРБ-СДС обвиниха Терзиев, че е излъгал служителите на градския транспорт, а и се е скрил от тях. Според ГЕРБ-СДС всъщност Терзиев се е скрил зад заместника си Илиян Павлов и общинския съветник Борис Бонев. Това показвало, че Терзиев не можел да решава важните за гражданите на София проблеми.

Според ГЕРБ-СДС протестът на хората е справедлив, защото са жертва на лъжите и неспазените ангажименти от Терзиев.

Изтъкват и че по време на най-трудните икономически години по време и след пандемията са били осигурени финансови средства и всяка година заплатите в сектора са били повишавани.