Сряда, 16 Oct 2024
           
Коментари

Елисавета Белобрадова: За да работим заедно, ГЕРБ трябва да отвоюва независимостта си от Пеевски

   
Елисавета Белобрадова: За да работим заедно, ГЕРБ трябва да отвоюва независимостта си от Пеевски

В подкаста на OFFNews гостува Елисавета Белобрадова - кандидат-депутат на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) в 23 МИР-София. Преди да стане народен представител Белобрадова бе известна основно със социалната си дейност като един от създателите на фондация "Майко Мила" в защита на майките на деца с увреждания. Разговаряхме за това какво е различното е тази поредна предизборна кампания, за важността на случващото се около ДПС и конфликта Доган-Пеевски и за ценността на децата и семейството.

“В тази кампания вече нямаме инсинуации, предположения или сценарий. Всичко е от видно по-видно. Никога политиката не е била до такава степен на длан пред избирателите. Вече нямаме предположения, че "този човек е на онзи човек". Сега вече Калин Стоянов е водач на листа на Пеевски", коментира Белобрадова. 

По повод ареста на кандидат-депутата на догановия “Алианс за права и свободи” Джейхан Ибрямов тя заяви, че въпросът е защо сега и какво се цели с всичко това:

“Сега виждаме в реални действия Делян Славчев Пеевски и никой не може да отрече случващото се - дори страхуващите се и навеждащите се пред него. Оказва натиск за избора на председател на Върховния административен съд (ВАС) - изключително важна фигура. Бута и избирането на нов главен прокурор с този Висш съдебен съвет (ВСС) в този състав, който е абсолютно нелегитимно да избира каквото и да било”.

По думите ѝ всичко това започнало с отмяната на конституционните промени от Конституционния съд (КС).

"Тази кампания всъщност започна с това. Вече няма привидности пред хората, а имаме ясни и точни факти: Пеевски държи институциите, изпълнителната власт и голяма част от съдебната власт. В момента коли, беси, заплашва и подкупва, за да стигне до съответния брой гласове и да докаже пред всички наведени пред него, че е сила. Защото много е заложено на карта на тези избори, ако не успее”, каза тя.

Белобрадова посочи, че в 49-ото Народно събрание ПП-ДБ са потърсили подкрепа от всички формации за конституционните промени:

“Пеевски провидя в това една чиста бяла кърпа - топла, хубава, мека - в която да си избърше ръцете и евентуално да избърше и "Магнитски" от тях. Имаше някаква абсолютна нереалистична фиксация, че като депутати на ДПС гласува в полза на дългогодишната борба на “Да, България”, някъде там обективните факти ще се променят за него и той ще излезе като една бяла гургулица от всичко, което е сътворил и ще може да се прероди от вълните на конституционната реформа.

Тя обясни, че на практика при предложението си за подписване на меморандум за управление с ГЕРБ, ПП-ДБ са казали: “Стига с този Пеевски”, което партията на Бойко Борисов не приела и така се разпаднала "сглобката".

Елисавета Белобрадова припомни думи на подалия оставка лидер на “Да, България” Христо Иванов: “Пеевски си има партия, но тя не е ДПС, тя е ГЕРБ":

“И това е много тъжно. Никога не съм се ползвала от говоренето против ГЕРБ. Защото нищо не казваш така, нямаш аргументи и е ниска топка. Политика се прави с други хора и не можеш да излизаш с предпоставката, че не можеш с никого да работиш и ще си горда опозиция, която ще я застрелват в гърдите като партизанин. Така не става. (…) Истината е, че ние трябва да работим заедно, но има само един път. И той е, че ГЕРБ трябва да извоюва собствената си независимост. Разбирам, че е трудно и е тежко, и почти няма подобни примери в България, но смятам, че колегите имат достатъчно история и капацитет просто да спрат с това."

По думите ѝ Пеевски е “цар Мидас на унищожението” - каквото пипне, отива в отвъдното:

“Познат на Пеевски ми каза, че той е “безобразно безразсъден, той е готов на всичко”. А човек с такава власт и с такъв юмрук, той е готов това да бъде на цената на цялата държава да бъде хвърлена на вълците. (…) Преди да вляза в политиката мислех, че тя до голяма степен се ръководи от политически интереси и от хладен разум, а се оказа, че политиката е главно пълна с хора, които не могат да си сдържат нервите, обръщат маси и викат, и са готови на всичко, за да докажат нещо на някакви други, “много по-велики” от тях хора. Че емоциите владеят политиката в много по-голяма степен, отколкото някога съм си мислила."

Като най-вредна законодателна инициатива, приета от 50-ото Народно събрание, тя определи забраната на “нетрадиционна сексуална ориентация” в училищата, поискана от “Възраждане”. Белобрадова каза, че никога не е имало каквато и да е сексуална пропаганда в училищата в България:

“Става въпрос за една невероятна популистка идиотщина. Директно мога да го кажа - абсолютна, пълна идиотщина. Всъщност това е политическата криза - така както 49-ото НС никой не гледаше сериозно на тази идея, така в 50-ото НС се превърна в един от акцентите му."

Според Белобрадова политиците напълно заслужават негативното отношение от хората. Тя посочи, че политическата криза в България е безпрецедентна.

"Никой не е виждал 7 избора в рамките на 3 години и половина. В някои африкански е имало такива неща, но са стигали до гражданска война. (…) Това е всъщност една от целите на политическата криза - хвърлят се заровете и се гледа какво ще излезе. Разпад на парламентаризма и президентска република? Пълно завладяване на държавата от Пеевски и превръщане на парламента в кукла на конци? Гражданска война и срив на демократичния строй? Толкова много са мрачните сценарии и са толкова много хората, които са склонни да хвърлят тези зарове”, каза тя.

С Елисавета Белобрадова говорихме и за огромната ценност, която е българското семейство и силата ѝ като крепежен елемент на обществото ни.

“Бих казала, че най-важното нещо е първо да обичаш децата си. Второ - да не им се подиграваш никога. Каквито и забележки да имаш да правиш на детето, никога недей да се подиграваш. Това е ужасен бич. И не си бийте децата, боят не изгражда. Оттам насетне - дори някоя вечер да пропуснете да му прочетете някой том от Монтескьо, или то да не ходи на уроци по китайски - вие сте добри родители!".