Сряда, 16 Oct 2024
           
Политика

ЦИК уверява: Няма да се използва стара хартия на изборите

   
ЦИК уверява: Няма да се използва стара хартия на изборите

В предстоящите частични избори на 20 октомври по места, както и за изборите за народни представители на 27 октомври няма да се използва хартия, която е била произведена и използвана в предходни избори. В това увери председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на среща с президента Румен Радев за организацията за вота на 27 октомври.

Няма да бъдат използвани ролки, които са оставени в резерв или поставени в чували, увери тя.

ЦИК взе решение, с което оказа на всички областни управители, кметове на общини и печатницата на БНБ да унищожат всички количества неизползвани ролки хартия. Срокът за това беше до 30 септември. Към настоящия момент в Централната избирателна комисия е постъпила информация от областите и от голяма част от общините, че са унищожени неизползваните ролки специализирана хартия, използвана на предходни избори.

В петък, 11 октомври, започва довереното изграждане на машините за гласуване за изборите на 27 октомври в защитена среда. Машините за гласуване се съхраняват в частен склад. ЦИК ще сключи договор за следващ период за съхранение на машините в същия склад, като предстои преместване на машините в други помещение на територията на същия склад.

Камелия Нейкова посочи, че за последните 3 години ЦИК провежда десетки избори и седми поред за Народно събрание.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров уточни, че подопечното му ведомство има две задачи - видеозаснемането след края на изборния ден и удостоверяването и довереното изграждане на машините за гласуване. Това, което МЕУ трябва да направи при удостоверяването на машините е да повиши доверието в машинното гласуване, като при самото удостоверяване, което се излъчва в реално време, всеки гражданин може да види и чуе какво ескпертите в министерството правят. 

Общият координатор на изборния процес и министър на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви, че организацията за предсрочните избори е създадена. Той увери още, че няма проблеми и с избирателните списъци, освен с регистрирани на много лица на един адрес. И отчете добро взаимодействие с ЦИК.

Карадимов уточни, че като координатор на изборния процес при него не са идвали сигнали за купен вот.

news.bg