Сряда, 16 Oct 2024
           
Развлечения

Изложба Разходка в Рая на Ралица Стоицева в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

   


В галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 на 15.10.24 г. от 18:30 ч. в Салонната зала ще бъде открита изложба на художничката Ралица Стоицева, наречена „Разходка в Рая”. Посетителите ще имат шанса да се потопят в абстрактната живопис на авторката, наситена с емоция, чувственост и неподправена жизненост.

Изложбата „Разходка в Рая” е нещо като равносметка на работата на художничката през изминалите години. Колекцията съдържа предимно произведения в голям формат, носещи заглавия „Пролетта на моите желания“, „Лятото на моите желания“, „Нощ в Рая“, „Понякога обектите също цъфтят“, „Два реещи се обекта“, „Под водата“, „Летящи обекти“, „И облаците порозовяха“, „Мечтата на една вагина“, „Безвремие“, „Тайната градина“ и „Понякога обектите са невидими“ и др. В изложените картините имаме възможността да разчетем синтеза от най-важните посоки в творчеството на Ралица Стоицева. Тя използва нови комбинации от материали, експериментира с баланса на обемите, води живописта до гранични зони на визуалната проблематика.

Художественото майсторство на авторката е дълбоко вкоренено в богатите традиции на европейското изкуство. Умело борави, както с маслени, така и с акрилни бои върху платно. По този начин тя не само отдава почит на тези почитани от времето техники, но и ги интерпретира отново в съвременен контекст, вдъхвайки нов живот и уместност на работата си.

Ралица Стоицева е родена в гр. София. Пътуването й в сферата на изкуството започва от ранна възраст, а след това продължава в НХА София, където усъвършенства уменията си. През 1992 г. получава диплома по изящни изкуства, завършва и приложни изкуства в София и става член на Съюза на българските художници. Реализирала е повече от 18 самостоятелни изложби и е участва в редица съвместни проекти. Някои забележителни изложби в нейното портфолио включват: 2022 - Галерия „Интро“; 2017 – Галерия „Средец“ към Министерство на културата, София – Самостоятелна изложба; 2017 – Български културен институт – сборна изложба, Прага; 2017 – L’Institut Culturel Bulgare – колективна изложба, Париж; 2016 – Art SCOPE, Базел; 2016 – Резиденция Cité Internationale des Arts, Париж; 2015 – Галерия Натали, София; 2014 – Галерия Юзина, София; 2013 – Галерия Анна Майер, Берлин; 2012 – Галерия „Средец” към Министерство на културата, София; 2011 – Галерия Импресия, София и през 2009 – Художествена галерия Ракурси, София. Изключителният й талант не остава незабелязан, тъй като платната й са намерили ценно място в различни колекции, включително в престижната Национална художествена галерия в София, фондация „Арт-Диалог“ в Париж и множество частни колекции в България, Франция, Германия и САЩ.

Експозицията може да бъде разгледана от 15.10.24 г. до 26.10.24 г. в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5, традиционно с вход свободен.

За повече информация може да следите социалните канали на Галерията и на website: www.vivacomoborishte5.com и www.ralitsastoitseva.com