Сряда, 16 Oct 2024
           
Свят

Новото правителство на френския премиер Барние оцеля след вот на недоверие

   


Новото правителство на френския премиер Мишел Барние оцеля след вот на недоверие във вторник, в първия тест за кабинета на фона на крехката подкрепа в парламента, пише Manager.

Предложението беше внесено във френския парламент от лявата коалиция „Нов народен фронт“ първият секретар на Социалистическата партия Оливие Фор го защити.

Вотът получи подкрепа от 197 депутати,  което е значително по-малко от нужните 289 гласа за мнозинството в 577-членното Национално събрание.

„Сега французите знаят кой е мнозинството и кой е опозицията“, каза Фор, като същевременно обвини Барние, че е „съучастник на крайната десница“.

Крайнодесният „Национален сбор“ на Марин Льо Пен, който има 125 места в парламента, се въздържа от гласуването, като това решение беше посочено като причина за провала на вота. Самата Льо Пен каза, че е решила да даде шанс на правителството за момента.

Правителството на Барние има колеблива подкрепа в парламента, който е почти поравно разделен между крайнодесни, центристки и леви формации.

Преди гласуването Фор заяви, че администрацията на Барние „никога не е трябвало да бъде назначавана“.

От „Нов народен фронт“ все още са ядосани на президентът Еманюел Макрон, че не назначи министър-председател от лявото крило, което получи повече гласове от другите формации на предсрочните избори това лято.

Намирането на политически компромис е трудна задача, тъй като нито един от блоковете не печели пълно мнозинство.

Барние, който е представител на десноцентристка партия „Републиканците“, беше назначен от Макрон в опит да осигури стабилност след изборните резултати. Кабинетът му се състои предимно от членове на „Републиканците“ и центристи от алианса на Макрон.