Четвъртък, 17 Oct 2024
           
Новини

Ново лекарство дава надежда при напреднал рак на гърдата - над 60% успеваемост

   
Ново лекарство дава надежда при напреднал рак на гърдата - над 60% успеваемост

Наскоро одобрено целево лекарство за химиотерапия може значително да удължи живота на пациенти с напреднал рак на гърдата, които са развили тумори в мозъка си. Това показват нови резултати от клинични изпитвания.

При получилите лекарството Енхерту (трастузумаб дерукстекан) повече от 17 месеца ракът не е прогресирал, съобщават учените в списание Nature Medicine.

Резултатите показват, че при над 60% от пациентите в рамките на 12 месеца няма по-нататъшен растеж на тумора.

Изследователите са установили, че при повече от 70% от пациентите, които са развили мозъчни тумори, те са се свили, а 90% от хората са били живи една година след началото на лечението.

„Тези открития дават надежда на пациентите с метастази в мозъка“, каза един от водещите изследователи д-р Надя Харбек, директор на клиниката за рак на гърдата в Мюнхенския университет „Лудвиг-Максимилианс“ в Германия.

Американската администрация по храните и лекарствата одобри Енхерту през април за лечение на хора с напреднал HER2-положителен рак.

HER2 (човешки епидермален растежен фактор 2) е протеин, който може да стимулира растежа и разпространението на рака на гърдата. HER2-позитивният рак на гърдата представлява до 20% от всички случаи на рак на гърдата, посочват изследователите.

Енхерту съдържа трастузумаб и дерукстекан.

Трастузумаб е моноклонално антитяло, което се насочва към протеините HER2 на раковата клетка и се свързва с тях. Това позволява на дерукстекан – химиотерапевтично лекарство – да навлезе в раковата клетка и да я убие, заедно с други туморни клетки в близост.

„Ето защо можем да използваме тази активна съставка на първо място. В противен случай тя би била твърде токсична.“ - обясни д-р Харбек.

В това ново клинично изследване учените са обхванали повече от 500 пациенти с HER2-положителен рак, включително 263, при които ракът се е разпространил в мозъка. Тези пациенти идват от 78 онкологични центъра по света.

Проучването е било спонсорирано от фармацевтичните компании AstraZeneca и Daiichi Sankyou, които са разработили и продават Енхерту. /БГНЕС