Понеделник, 07 Oct 2024
           
Политика

Николай Ненчев и украинският депутат Олександър Копиленко се обявиха за по-тясно парламентарно сътрудничество и научен обмен

   
Николай Ненчев и украинският депутат Олександър Копиленко се обявиха за по-тясно парламентарно сътрудничество и научен обмен

Днес г-н Николай Ненчев, пълномощен министър и Charge d’affaires в българското посолство в Украйна проведе среща с г-н Олександър Любимович Копиленко – народен депутат на Украйна, съпредседател на групата за междупарламентарни връзки с Република България.

Г-н Копиленко и г-н Ненчев потвърдиха близките отношения между България и Украйна в исторически и културен план, се казва в съобщение, разпространено във Фейсбук от Олександър Копиленко и посолството на страната ни в Киев.

Естественият мост и най-пряката връзка между нашите двата народа винаги са били украинските българи, живеещи предимно в Южна Украйна, Бесарабия, констатираха двамата събеседници.

Г-н Копиленко изрази благодарност към България и българските власти за материалната и военно-техническа помощ, която Украйна получава от Република България. Специално бяха изказани благодарности към българския народ за гостоприемството и доброто отношение към бежанците от Украйна след 24 февруари 2022 година.

От своя страна г-н Ненчев потвърди подкрепата на Република България към Украйна по нейния път към Европейския съюз и НАТО. Той Напомни, че България много ясно е заявила своята подкрепа и демонстрира ангажираността си през последните две години.

Г-н Копиленко излезе с инициатива за съдействие и по-тясно сътрудничество между българската и украинската академии на науките, което би допринесло на развитието на двустранните отношения в сферата на науката и образованието.

Г- н Ненчев и г- н Копиленко изразиха готовност и желание за много по-тясно сътрудничество между парламентарните групи за приятелство и сътрудничество на България и Украйна, и готовност на парламентарната група на Върховната Рада да посети в най-близко време България и българския парламент с цел по-динамично развитие на двустранните отношения.

В заключение г-н Ненчев подчерта, че г-н Копиленко е добър приятел на българския народ и винаги е добре дошъл в нашето посолство.