Понеделник, 07 Oct 2024
           
Коментари

Проф. Милена Стефанова: Необходими са дебати, за да привлекат партиите вниманието на избирателите

   
Проф. Милена Стефанова: Необходими са дебати, за да привлекат партиите вниманието на избирателите

"С нетърпения очаквам последната седмица на предизборната кампания, защото ситуацията е една и съща, но не виждам до момента дебати между лидерите и дискусиите. Партиите не могат с нищо да спечелят вниманието на хората." - каза в интервю пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Трябва да се намери начин да се предизвика интересът на избирателите. Мисля, че в последната седмица ще се опитат да предизвикат интереса, иска ми се национален дебат, но да не включва традиционните послания. Нека ги чуем, какво биха направили – първо, второ, трето и с кой. И ето такива неща биха спечелили вниманието на избирателите." - коментира проф. Стефанова.

Според нея с акцията днес в София на СДВР и арестите показват, че МВР стреми да неутрализира това негативно и престъпно явление - купуването и продаването на гласовете на хората.

Тя посочи, че рисковите места в столицатаса кварталите Суходол и "Христо Ботев", а в страната, изследвания показват, че има много рискови места и е интересно какво се случва там.

Проф. Стефанова коментира защо трябва да се гласува и да бъде висока изборната активност:

"Колкото повече хора гласуват, толкова пада купеният вот. Като гласуваме повече и не продаваме гласовете си, толкова по-малка е тежестта на купения вот и той губи значение. По-висока избирателна активност, защото няма да се свали прагът от 4% в реални гласове. Третата причина да се гласува е да има легитимност на институцията и зависи от високата избирателна активност. И колкото по-малко са партиите в НС, толкова по-лесно ще се формира коалиция за управление."

Политологът препоръча на мислим самостоятелно и да не чакаме месия, който ще ни оправи за 800 дни.

"Трябва ни стабилно НС, за да излъчи стабилна изпълнителна власт и институциите да заработят. Ще има опити за въздействие върху институции и ако контролните институции не заработят, няма да се отървем. Има инспекторати и механизми, които законодателят е предвидил, все пак сме страна членка ЕС, тези институции са в паника, страх и не работят, завладени са. Трябва стабилна парламента демокрация и правителство, което знае, как се управлява, а не правителство от експерти, доведени отнякъде, трябва ясен план и контролните институции да заработят." - посочи проф. Милена Стефанова.