Понеделник, 07 Oct 2024
           
Коментари

Борел: Спрем ли да помагаме, Путин ще победи Украйна за 15 дни

   
Борел: Спрем ли да помагаме, Путин ще победи Украйна за 15 дни

Ако западните съюзници спрат да подкрепят Украйна, войната ще приключи след 15 дни - с победа на Путин. Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, пише деловият вестник 20minutos.

Той отбеляза, че много хора искат войната да приключи колкото се може по-скоро и че на първо място самите украинци искат това. Според него обаче е важно как ще приключи конфликтът.

„Ако спрем да подкрепяме Украйна, след петнадесет дни войната ще свърши и Путин ще е постигнал целите си. Но искаме ли това за украинците и за безопасността на нас, европейците?“, попита Борел.

Той отново подчерта, че съюзниците трябва да направят всичко възможно, за да гарантират, че когато дойде време за преговори с Русия, Украйна да може да преговаря „при условия, благоприятни за суверенитета и териториалната цялост“.

По-рано Борел се застъпи за даване на разрешение на Украйна да нанася удари дълбоко в Русия. Той отбеляза, че Путин се опитва да постигне чрез енергиен срив това, което не може да получи на бойното поле.

Той отбеляза, че съюзниците са обещали да подкрепят Украйна с всички възможни средства, докато това е необходимо, а енергийният фронт ще бъде решаващ тази зима, пише offnews.bg. По думите му общият размер на помощта на ЕС за Украйна е над 130 млрд. евро.