Понеделник, 07 Oct 2024
           
Свят

Хизбула удари Израел на годишнината от войната в Газа

   
Хизбула удари Израел на годишнината от войната в Газа

Ракетите на Хизбула удариха третия по големина град в Израел Хайфа рано в понеделник, като страната изглеждаше готова да разшири сухопътните нахлувания в Южен Ливан на първата годишнина от войната в Газа, предава "Ройтерс".

Подкрепяната от Иран Хизбула, съюзник на Хамас, палестинската въоръжена групировка, която се бори с Израел в Газа, каза, че е атакувала военна база южно от Хайфа с ракети "Фади 1" и е предприела нова атака срещу Тиберия, на 65 км от нея.

Непрестанно ескалиращият конфликт породи опасения, че Съединените щати и Иран ще бъдат въвлечени в по-широка война в региона.

Израелската полиция потвърди, че ракети са ударили Хайфа, както и голямо пристанище, а местните медии съобщиха, че там са ранени 10 души.

В изявление на израелските военни се казва, че пет ракети са били изстреляни към Хайфа от Ливан и по тях са били изстреляни прехващачи. "Идентифицирани са паднали снаряди в района. Инцидентът се проучва."

Според израелското изявление, 15 други ракети са били изстреляни от територията на Тиберия в северната Галилея на Израел, някои от които са били свалени. Израелските медии съобщиха, че още пет ракети са ударили района на Тиберия.

Полицията заяви, че някои сгради и имоти са повредени и има съобщения за леки наранявания, като някои хора са откарани в близката болница.

Израел също прихвана два дрона, изстреляни рано в понеделник от изток, след като сирени завиха в централните райони на Ришон Лецион и Палмахим, казаха военните.

Междувременно Хаматърговската столица на Израел Тел Авив с ракетен залп, каза групата, задействайки сирени в централните райони на страната.

Гъсто населените южни предградия на Бейрут отново бяха ударени от въздушни удари през нощта, докато Израел разшири въздушна кампания в района, където има централа на Хизбула.

Израел обвинява шиитско мюсюлманско движение, че умишлено е вградило свои командни центрове и оръжия под жилищни сгради в сърцето на Бейрут. Хизбула отрича да съхранява оръжия сред цивилни.

Хизбула започна да изстрелва ракети срещу Израел на 8 октомври 2023 г. в знак на солидарност с Хамас. След година на размяна на огън между Хизбула и Израел, ограничена най-вече до граничния регион, конфликтът значително ескалира в Ливан.

Израел извърши сухопътни нахлувания в южната част на Ливан, които Хизбула твърди, че е отблъснал.

Израелците отбелязаха първата годишнина от нападението на Хамас с церемонии и протести в понеделник, включително възпоменателно събитие за жертвите на музикалния фестивал Nova, където екстремистите убиха 364 души и отвлякоха 44 посетители и служители..

Нападението на Хамас отприщи израелска офанзива срещу Газа, която до голяма степен сравни с земята гъсто населения анклав и уби почти 42 000 души, твърдят палестинските здравни власти.

Войната в Газа породи конфликт на много фронтове в Близкия изток, привличайки по-широката "Оста на съпротивата" на Иран - Хизбула, йеменските хуси, иракски милиционерски групи - и предизвиквайки няколко редки, директни конфронтации между Израел и Иран.