Понеделник, 07 Oct 2024
           
Свят

MAAE проверява водата в и около АЕЦ Фукушима

   
MAAE проверява водата в и около АЕЦ Фукушима

Екип от учени от Международната агенция за атомна енергия (MAAE) пристигна във АЕЦ Фукушима като част от годишна мисия за мониторинг и вземане на проби, за да се гарантира безопасността на изхвърлянето на пречистени радиоактивни отпадъчни води в морето. Това предаде Асошиейтед прс.

Япония започна да изхвърля отпадъчните води от атомната електроцентрала във Фукушима през август 2023 г. Централата беше повредена при земетресение и последвалото цунами през 2011 г., което предизвика стопяване в трите й реактора и натрупване на големи количества радиоактивна вода. След инцидента Китай блокира вноса на японски морски дарове, което удари японските износители на морски дарове.

Екипът на МААЕ ще вземе проби от централата, крайбрежните води и рибния пазар в близкия град Иваки. Той също така ще посети национална лаборатория близо до Токио и ще се срещне с японски служители.

В края на септември Япония и Китай обявиха споразумение, което ще облекчи китайската забрана за внос на морски дарове и ще включи Пекин в мониторинга на изхвърлянето на отпадъчни води в рамките на МААЕ. Последната мисия на МААЕ, включваща експерти от Китай, не е свързана със сделката между Китай и Япония.

Япония твърди, че изхвърлянето на радиоактивна вода отговаря на международните стандарти за безопасност и се наблюдава от МААЕ.