Понеделник, 07 Oct 2024
           
Политика

Секциите в Турция ще бъдат колкото в Германия и Англия заедно

   


Избирателните секции за 27 октомври в Турция ще бъдат 168. Решението си за разкриване на секциите в чужбина ЦИК взе днес на заседание, пише News.

За сравнение, в южната ни съседка ще може да се гласува на толкова места, колкото и във Великобритания и Германия взети заедно. Избирателните секции в Обединеното кралство и Северна Ирлания ще бъдат 112, а в Германия - 66. Това не е неочаквано, тъй като образуването на избирателни секции става според подадените заявления за гласуване от сънародниците ни, а това става изключително добре организирано именно от Турция. Неведнъж преди избори обичайно патриотично настроени партии повдигат въпроса за законността и реда на гласуване в Турция.

Общо 710 ще са секциите за гласуване в 57 държави. Поради влошена обстановка със сигурността в Тел Авив, Израел, и Бейрут, Ливан няма да се разкриват секции, като това е предложено от МВнР. В Украйна също така няма да се гласува, както и на предните избори откакто Русия започна войната си срещу тази държава. От посолството ни в Баку, Азербайджан, е получено мотивирано предложение да не се образува секция поради нецелесъобразност.

64 ще бъдат секциите в Испания, където също има сериозно прсъствие на български емигранти. В САЩ за сънародниците ни ще се разкрият 53 секции, в Италия - 27, а в съседна Гърция - 23.

Централната избирателна комисия очаква да получи съгласие от приемащите държави.

Под условие все още са страни като Австрия, Норвегия и Швейцария (за секциите извън дипломатически и консулски представителства), както и Алжир и Босна и Херцеговина. За тях ЦИК трябва да получи разрешително най-късно на 14 октомври.

Република Чехия дава разрешение за секции само на територията на дипломатическото представителство, затова Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен също няма да се образуват секции.