Понеделник, 07 Oct 2024
           
Развлечения

Oбявяват Нобеловите награди тази седмица

   

  iStock

Нобеловите награди ще бъдат обявени тази седмица, пише News.

Първо ще бъде присъдена наградата за медицина или физиология, като това ще се случи още днес.

Отличията, които се връчват също за постижения във физиката, химията, литературата и мира, са с наградна сума в размер на 11 милиона шведски крони (1,1 милиона долара), а самото признание може да стимулира продажбите на книги и да донесе световна слава.

Какво е Нобеловата награда?

Нобеловата награда е учредена от богатия шведски изобретател Алфред Нобел, който в завещанието си разпорежда имуществото му да се използва за финансиране на "награди за онези, които през предходната година са донесли най-голяма полза за човечеството".

Нобел умира през 1895 г., но едва през 1901 г. - след съдебна битка за завещанието му - са присъдени първите награди. Нобел посочва Шведската кралска академия на науките като институцията, която да присъжда наградите за химия и физика, Шведската академия - за литература, Медицинския университет на Каролинския институт в Швеция - за физиология или медицина, и норвежкия парламент - за мир. Не е известно защо Нобел избира Норвегия, която по това време е в съюз с Швеция, за да връчи наградата за мир.

През 1968 г., когато Централната банка на Швеция празнува своята 300-годишнина, тя учреди наградата за икономически науки в памет на Алфред Нобел с дарение за Нобеловата фондация. Наградата се присъжда от Кралската шведска академия на науките, съгласно същите принципи като другите награди.

Известни и неизвестни лауреати

Известни Нобелови лауреати са учените Алберт Айнщайн, Нилс Бор и Мария Кюри, авторите Ърнест Хемингуей и Албер Камю и вдъхновяващи лидери като Нелсън Мандела, Мартин Лутър Кинг младши и Майка Тереза.

Въпреки че повечето постижения все още будят възхищение, някои от тях вече не са признати, като наградата на Егас Мониз от 1949 г. по физиология или медицина за забранената и дискредитирана оттогава практика на лоботомия.

Редица награди за мир също бяха критикувани, като отличията за Хенри Кисинджър, Ясер Арафат, Ицхак Рабин и Шимон Перес. Провалът да се даде наградата на Махатма Ганди преди смъртта му през 1948 г. също се възприема от мнозина като грешка.

Тържествата

Нобеловите награди се връчват на лауреатите на 10 декември - годишнината от смъртта на Нобел. Наградата за мир се връчва от председателя на норвежкия Нобелов комитет в Осло, а останалите награди се връчват от шведския крал в Концертната зала на Стокхолм.

По време на вечерния прием около 1300 гости присъстват на пищно угощение в кметството на Стокхолм. Тържеството изисква задълбочено планиране и храната се приготвя от главен готвач, ръководещ голям екип, а над 200 сервитьори поднасят различните ястия и вина.

Месеци преди събитието три менюта, предложени от избрани готвачи, се представят на Нобеловата фондация за дегустация. Избраното меню се пази в тайна до деня на Нобеловия прием.

Менютата имат за цел да имат нотка на Скандинавия. Така миналогодишното меню включваше предястие от печено цвекло с крем от водорасли и хайвер от есетра, основно ястие от филе от треска, пълнено с кралски рак, и десерт - печен шоколадов крем с компот от червени боровинки.