Събота, 05 Oct 2024
           
Политика

Прокуратурата има готовност още утре сутринта да внесе искане за постоянния арест на Ибрямов

   


Прокуратурата има готовност още утре сутринта да внесе искане за постоянния арест на независимия депутат Джейхан Ибрямов. Това каза прокурорът от Върховната касационна прокуратура Ваня Стефанова, пише БНР.

За първи път от държавното обвинение коментираха обвинението му за търговия с влияние.

Макар това да е обвинението, което е описано в искането до председателя на парламента Рая Назарян, въз основа на което беше разрешено да падне имунитетът на Ибрямов, прокуратурата все пак проверява и данни за купуване на гласове. 

Тя се позовава на записи от СРС, преразказани от служител на КПК, който казва, че Ибрямов е поискал тези пари от свидетеля по делото - Мирослав Тодоров, с когото се познава от 2000 г. и с когото през последните години са имали добри приятелски отношения. Поискал му е 400 000 лева като му е казал, че тези пари ще бъдат използвани за купуване на гласове. 

Трябвали му и още, но имал друг начин да ги намери. 

Срещу това Тодоров щял да бъде осигурен с достъп до обществени поръчки в Министерството на отбраната.

На въпрос към представителите на Прокуратурата какви позиции е имал Ибрямов, за да обещава достъп до такива поръчки, беше обяснено, че той е дългогодишен член, а в определени моменти е бил и заместник-председател на Комисията по отбраната и се предполага, че има добри позиции там.

Както стана ясно и от изтеклите с лични данни имена документи от Народното събрание, Мирослав Тодоров всъщност е обвиняем по друго дело за данъчни измами.

В рамките на разследването срещу него той е започнал да разказва, че от години е правил услуги и е давал пари и вещи на Джейхан Ибрямов. Така се стигнало и до този случай.

Парите, с които е отишъл на срещата, когато беше задържан независимият депутат, са били предварително белязани от Антикорупционната комисия.

Тепърва ще се доизяснява дали в Министерството на отбраната е имало хора, които са съдействали на Джейхан Ибрямов, както и дали има други спечелени от въпросния Мирослав Тодоров обществени поръчки.