Събота, 05 Oct 2024
           
Коментари

Проблем пред националната сигурност - защо по време на война руснаци създават ударно фирми във вражеска България?

   
Проблем пред националната сигурност - защо по време на война руснаци създават ударно фирми във вражеска България?

Актуални въпроси към Министерство на правосъдието, зададени от депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров поставят сериозни въпроси пред националната ни сигурност и опитите на Русия за хибридни въздействия и провокации към вражески страни, каквато е определила и България.

От първоначални питания на Мартин Димитров стана ясно, че у нас функционират над 12 хил. фирми с над 40% руско участие. Депутатът останал дори изненадан от резултата, предоставен от Министерство на правосъдието, защото  според статистика от  края на август на агенция Moody's у нас има 9581 дружества с над 40% руско участие. Така България се нарежда на второ място в ЕС по този показател след Чехия. 

„Тези факти за мен са изключително обезпокоителни. Става ясно, че руските фирми в България са толкова колкото са в Германия и Италия взети заедно, независимо, че и двете държави са с многократно по-голямо население, територии и икономически показатели. По тази причина зададох допълнителни въпроси към министерството, за да установим, дали тези дружества са учредени някога в миналото, каква е тежестта им в настоящето, а и имали компании, които са създадени през последните години“, обяснява пред Faktor.bg депутатът.

Новите отговори, които депутатът е получил са още по интересни и поставят нови въпросителни.

„Фактите са много притеснителни. През всяка  една от последните години, дори и през тези, в които Русия води безумна война срещу Украйна у нас продължават да се регистрират ударно фирми на руски граждани. Само през 2022 и 2023 година в страната има създадени с повече от 40% руско участие 503 нови фирми. По разбираеми причини нямаме актуална информация за изтичащата 2024 година. Но тези данни за мен са изключително обезпокоителни. По принцип от наблюдения и статистика тенденцията за регистриране на руски фирма в България през годините е свързана предимно с придобиването на имоти у нас. Но последните три години тенденцията е коренно различна. Имотите на руски граждани се продават масово, поради международната обстановка, икономическите санкции спрямо Русия и т.н. На фона на тази тенденция е странно и заслужава проблемът да бъде обект на специална проверка, защото се касае до националната сигурност. Логично е да питаме - защо се създава нови фирми на руски граждани в условия на война, а още повече, че България е обявена за неприятелска държава на Руската Федерация.  Защо руските граждани предпочитат да правят бизнес във вражеска държава? Важно е да се проследи профилът на тези фирми, за да се види какви интереси обслужват и представляват, с какво се занимават, каква е основната им дейност. Положително тези фирми не са свързани с придобиване на имоти, защото руснаците масово се освобождават от собственост в България. Проблемът не е маловажен, касае националната сигурност, а службите трябва да изяснят - какво изнасят или внасят тези руски фирми, за къде е предназначена продукцията им, кои са лицата и какви са обвързаностите им с руската заплаха за ЕС и НАТО“, предупреждава Мартин Димитров.

Показателен е и фактът, че процесът на роене на руски фирми у нас по време на война драстично се разминава със статистиката на банките, че за последните години най-голям  е отливът при руските капитали у нас - минус 184.4 млн. евро.