Събота, 05 Oct 2024
           
Свят

Байдън: Можем да избегнем мащабна война в Близкия изток

   
Байдън: Можем да избегнем мащабна война в Близкия изток

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не вярва, че ще има „тотална война“ в Близкия изток, докато Израел обмисля варианти за ответни действия след най-голямото досега нападение на Техеран срещу неговия заклет враг.

Въпреки това Байдън заяви, че трябва да се направи повече, за да се избегне война в Близкия изток, след като израелските военни удариха Бейрут с нови въздушни удари в битката си срещу ливанската въоръжена групировка „Хизбула“.

Запитан от репортери във Вашингтон доколко е уверен, че такава война може да бъде предотвратена, Байдън отговори: „Доколко сте сигурни, че няма да вали? Вижте, аз не вярвам, че ще има тотална война. Смятам, че можем да я избегнем. Но има още много работа, много работа за вършене“.

Въпреки че САЩ, Европейският съюз и други съюзници призоваха за незабавно 21-дневно прекратяване на огъня в конфликта между Израел и Ливан, Байдън заяви, че САЩ обсъждат с Израел вариантите за отговор на нападението на Техеран, което включва и нанасяне на удари по иранските петролни съоръжения.

„Обсъждаме това“, каза Байдън пред репортери.

Коментарите му допринесоха за рязко повишаване на световните цени на петрола, а нарастващото напрежение в Близкия изток накара търговците да се притесняват от потенциални прекъсвания на доставките.

Байдън обаче добави: „Днес няма да се случи нищо“. Запитан по-късно дали призовава Израел да не атакува иранските петролни инсталации, Байдън заяви, че няма да преговаря публично.

В сряда президентът заяви, че няма да подкрепи израелски удар по ядрените обекти на Иран.

В четвъртък посланикът на Израел в ООН Дани Данон заяви пред Cи Ен Ен, че страната му има „много възможности“ за ответни действия и „скоро“ ще покаже на Техеран своята сила.

Представител на САЩ заяви, че Вашингтон не вярва, че Израел все още е решил как да отговори на Иран.

Южното предградие на Бейрут Дахие - крепост на подкрепяната от Иран „Хизбула“, беше подложено на нови удари, след като Израел нареди на хората да напуснат домовете си в някои райони, съобщиха жители и източници от сигурността.

Целта на въздушните нападения е бил служителят на „Хизбула“ Хашем Сафидине, предполагаем наследник на убития лидер Хасан Насрала, в подземен бункер, съобщи журналистът от Axios Барак Равид в X, като се позова на трима израелски служители. Съдбата на Сафидине не е ясна, каза той.

Израелските военни отказаха коментар.

Израел съобщи, че в четвъртък „Хизбула“ е изстреляла около 230 ракети от Ливан към Израел.

Хизбула заяви, че е насочила залп от ракети към така наречената от нея израелска база „Сахнин“ за военна промишленост в залива Хайфа на средиземноморското крайбрежие на Северен Израел.

Късно в четвъртък „Хизбула“ заяви, че е насочила и към израелската база „Нешер“ в Хайфа ракети „Фади 2“.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се закани, че Иран ще плати за ракетната атака от вторник, а Вашингтон заяви, че ще работи с дългогодишния си съюзник, за да гарантира, че Иран ще понесе „тежки последствия“.

В четвъртък иранският президент Масуд Пезешкиан, който говори в Доха, заяви, че Техеран ще бъде готов да отговори.

„Всеки вид военна атака, терористичен акт или преминаване на нашите червени линии ще бъде посрещнат с решителен отговор от нашите въоръжени сили“, каза той.

Израел, който от почти година се бори с Хамас в палестинската територия Газа, изпрати във вторник войски в Южен Ливан след две седмици на интензивни въздушни удари в рамките на задълбочаващия се конфликт, в който се включи Иран и има риск да бъдат въвлечени и Съединените щати.

Групата на седемте държави, която включва САЩ, Великобритания и съюзници, осъди ракетното нападение на Иран от вторник и потвърди ангажимента си към сигурността на Израел.

Групата също така призова за сдържаност, прекратяване на огъня в Газа и спиране на военните действия в Ливан. „Опасният цикъл от атаки и ответни действия рискува да подхрани неконтролируемата ескалация в Близкия изток, което не е в интерес на никого“, се казва в изявлението на Г-7.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани също призова за сериозни усилия за прекратяване на огъня, за да се спре това, което той нарече израелска агресия.

Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ призова президента на САЩ да ускори доставките на оръжия за Израел, включително на 907-килограмови бомби, задържани в продължение на месеци заради опасения, свързани с правата на човека.

Една такава бомба може да разкъса дебел бетон и метал, създавайки голям радиус на взрива.

Израел твърди, че операциите му в Ливан целят да позволят на десетки хиляди негови граждани да се завърнат по домовете си, след като бомбардировките на Хизбула по време на войната в Газа ги принудиха да се евакуират от северната част на страната. Повече от 1,2 млн. ливанци са били разселени от израелските нападения, а близо 2000 души са били убити от началото на израелските атаки срещу Ливан през последната година, повечето от които през последните две седмици, твърдят ливанските власти.

Рано тази сутрин ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че през изминалия ден са загинали 27 души, а 151 са били ранени.

Хизбула заяви, че е отблъснала няколко сухопътни операции на ЦАХАЛс мерки като засади и преки сблъсъци.

Групировката съобщи, че в четвъртък е убила 17 израелски военнослужещи в сражения в Южен Ливан, като се позова на свои източници в областта и сигурността. Израелските сили не са коментирали това твърдение.

Израелски удар уби най-малко 18 души в бежанския лагер Тулкарм в окупирания Западен бряг, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, а Израел заяви, че е ликвидирал и висш служител на Хамас в Тулкарм. | БГНЕС