Събота, 05 Oct 2024
           
Новини

Иван Костов дарява личния си архив на държавата

   


Премиерът в периода от 1997 до 2001 г. Иван Костов ще дари личния си архив на Държавна агенция "Архиви", пише Mediapool.

Това ще стане на 10 октомври, съобщават от ведомството.

Архивът на Иван Костов се състои от шест линейни метра документи на хартия и голямо количество на електронен носител, се уточнява в информацията. След като бъдат обработени, документите ще бъдат достъпни за всички граждани.

"В архива има лични документи и документи от времето, когато е министър и по-късно министър-председател", каза Мирослав Коев от дирекция "Публичност на архивите".

Костов ще дари и документи от времето, когато е начело на СДС.

"Истинската стойност на документите ще стане ясна, когато бъдат обработени, защото по-голямата част от тях не сме ги виждали още", посочи Коев и добави, че вероятно дарението ще има висока стойност, защото в държавната агенция има архив на СДС, но не разполага с всички документи.

Костов е използвал една част от архива си при написването на книгите си.

Преди ден той представи новата си книга "Свидетелства за прехода 2000-2009", която е продължение на тома "Свидетелства за прехода 1989-1999 г.", излязъл през 2019 г.

В новата книга той представя едно от най-бурните десетилетия в новата ни история, като го пречупва през своите наблюдения, отбелязват от издателство "Сиела".