Събота, 05 Oct 2024
           
Политика

Пеевски сезира ВСС за освобождаването на прокурорския син от Перник, иска съдебна реформа

   
Пеевски сезира ВСС за освобождаването на прокурорския син от Перник, иска съдебна реформа

Скандализиралото обществеността в гр. Перник решение на Софийския районен съд да освободи прокурорския син от Перник Васил Михайлов е поредната цинична демонстрация на Съда на неуважение към обществения интерес, сигурността и спокойствието на гражданите. След това решение на СРС цял един град живее в страх, с гнева от безнаказаността и накърненото чувство за справедливост.

Това казва председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, в позиция, цитирана от пресцентъра си, чрез която информира, че ще внесе сигнал до Инспектората на ВСС и ще настоява за задействане на всички законови механизми за контрол и оценка на интегритета на магистратите, постановили решението.

"А най-възмутителното е, че подобни случаи на арогантни престъпници, покровителствани от снизходителни магистрати има във всеки град и всяко село.

Ежедневно се усеща дефицит на правосъдие в обществото. Наболели и скандални случаи на закъсняло или никакво правосъдие подкопават доверието в системата, държавата и демокрацията. Накърнено е чувството за справедливост", казва Пеевски.

Председателят на парламентарната група на движението заявява, че в бъдещия парламент, групата му ще работи за нова съдебна реформа.

"Затова, ние от ДПС - Ново начало ще инициираме още в първите дни на 51 НС приемането на законодателна програма, свързана с реализацията на реална съдебната реформа по най-бързия възможен начин, за да се възстанови доверието в институциите и чувството за справедливост.

Наш дълг като законодатели е да създадем условия за изпълнението на всички демократични стандарти - независими магистрати, справедлив процес, компетентен и авторитетен съд, ефективна и безпристрастна прокуратура и компетентно и ефективно следствие.

Българските граждани не могат повече да чакат справедливост и сигурност, защото политиците не са си свършили работата или не могат да се погодят помежду си. Нашият главен приоритет е гарантирането на държавността, на демокрацията и на сигурността на хората", казва още Пеевски. | БГНЕС