Събота, 05 Oct 2024
           
Свят

Путин със закон – обвиняеми по дела може да избегнат съда, ако отидат на фронта

   
Путин със закон – обвиняеми по дела може да избегнат съда, ако отидат на фронта

Руският президент Владимир Путин подписа закон, според който обвиняемите по наказателни дела могат да подпишат договор за военна служба по време на мобилизация, военно положение и война, като по този начин избегнат подвеждането им под съдебна отговорност. Това се казва в оповестения текст на документа на сайта на руксото правителство, цитиран от световните агенции и Дарик.

Тези мерки идват в момент, в който нуждата на Русия от военни кадри остава висока в продължаващия повече от две години и половина конфликт в Украйна. Направени са поправки в раздел от руския наказателен кодекс, в който се посочва, че осъдените лица може да бъдат освободени, ако постъпят на служба в армията, както и заподозрените, чиито дела се разследват, но все още не са внесени в съда, могат да получат право те да бъдат прекратени.

Новите поправки разширяват обхвата на мерките за спиране на делата също и за тези, които са в процес на разследване.

Ожесточените и продължителни сражения в Украйна изтощават руските ресурси. Путин призова през миналия месец армията да увеличи числеността си със 180 000 души, а в проектобюджета на правителството от тази седмица са предвидени рекордните 32,5 % от държавните разходи да са за военните.