Сряда, 02 Oct 2024
           
Коментари

Главчев: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

   


Актуални данни за заплаха за националната сигурност и сигурността на българските граждани към момента няма. Затова и спокойно е протекъл Съветът по националната сигурност към Министерски съвет днес. Той бе свикан от служебния премиер Димитър Главчев, който докладва и пред журналистите след него. Предоставена е информация на народните представители, които са присъствали на заседанието. Службите са докладвали за ситуацията, пише News.

На този етап конфликтът в Близкия изток се определя като "огнище на напрежение, което съдържа потенциални заплахи за националната сигурност", посочи премиерът Главчев. Пряка опасност обаче за страната ни няма.

Вътрешният министър Атанас Илков увери отново, че няма непосредствени заплахи, а като цяло нивото е ниско. Няма постъпила информация от нашите служби, както и от партньорски служби. Всички необходими превантивни мерки са взети. Още от вчера е усилено присъствието на служители на реда около израелското посолство и други обекти. Целта е да се гарантира сигурността и спокойствието на гражданите.

Като новина от Съвета по сигурност по МС е направеното предложение от Димитър Главчев България да изрази позиция за деескалация на конфликта в Близкия изток в синхрон с Европейската позиция по въпроса.

Отново Главчев похвали операцията по евакуация на българи от Ливан. Реагирахме изключително адекватно, похвали се той и отново обясни, че това, че вторият самолет с евакуиращи се не е излетял случайно и на късмет само половин час преди въздушната тревога в Израел. 

По време на съвета са обсъдени потенциалните рискове и нуждата от това да има план. Има готовност за реакция от всякакво естество, подчерта министър-председателят и увери, че трябва да сме подготвени.

За скандала с гърмящите пейджъри Главчев каза, че името ни е категорично изчистено.

Допринасяме за мира с Босна и Херцеговина, каза военният министър Атанас Запрянов за нов терористичен скандал, в който бе замесена страната ни.