Сряда, 02 Oct 2024
           
Спорт

Край на Руската федерация по художествена гимнастика! Винер се оттегля

   


Руската федерация по художествена гимнастика престава да съществува, а дългогодишният ѝ президент Ирина Винер вече няма да отговаря за този спорт, пише bTV.

Това стана ясно, след като преди дни в страната бе учредена нова федерация, под шапката на която влизат художествената и спортната гимнастика, спортната акробатика, спортната аеробика и скоковете на батут. 

Начело на нея ще бъде бившият транспортен министър и настоящ генерален директор на "Руски железници" от 2015 г. насам Олег Белозеров. 

Снимка: Instagram

Ирина Александровна Винер-Усманова бе начело на художествената гимнастика в Русия от 2008 г. насам. Под нейно ръководство Русия спечели 3 индивидуални олимпийски титли и 3 при ансамблите. 

Тя е откривател и треньор и на едни от най-успешните гимнастички от близкото минало - Маргарита Мамун, Евгения Канаева, Алина Кабаева и Юлия Барсукова. Всички те са били олимпийски шампионки.

"Отдавна исках това. Дълги години предлагах на Алина Кабаева да стане президент, но тя отказа. Цял живот съм искала да бъда само треньор и мечтата ми се сбъдна.", каза Винер. 

В момента тя изтърпява 2-годишно наказание заради острите си критики към съдиите след олимпийските игри в Токио, когато българският ансамбъл получи по-висока оценка от рускините и взе титлата, а израелката Линой Ашрам се нареди пред Дина Аверина и стана шампионка. 

Винер не допусна индивидуални гимнастички на Русия да участват на Игрите в Париж, тъй като те щяха да се състезават под неутрален флаг.

През 2019 г. в Москва бе открит т. нар. "Дворец на гимнастиката", който носи името на Ирина Винер. 

Тя е омъжена за Алишер Османов, който дълги години държеше лидерската позиция в списъка на най-богатите руснаци, занимавайки се с металургия. Именно той пое финансирането на строежа на залата.