Сряда, 02 Oct 2024
           
Свят

Kлаудия Шейнбаум положи клетва като първата жена президент на Мексико

   


Kлаудия Шейнбаум положи клетва като първата жена президент на Мексико, обещавайки повече права на жените и че втората най-силна икономика в Латинска Америка ще остане сигурна дестинация за международни инвестиции, пише News.

Шейнбаум, 62-годишният учен и бивш кмет на Мексико Сити, положи клетва на бурна церемония в Конгреса на Мексико, която бележи началото на нейния шестгодишен мандат.

Време е за трансформация, време е за жени, заяви тя. Аз съм майка, баба, учен и жена на вярата и от днес, по волята на мексиканския народ, президент, допълни Шейнбаум.

Шейнбаум използва първата си реч като държавен глава, за да отговори на опасенията на инвеститорите след приемането на мащабна съдебна реформа, наложена от нейния предшественик Андрес Мануел Лопес Обрадор. По думите й централната банка ще бъде автономна. Тя увери инвеститорите да бъдат сигурни, че инвестициите на национални и чуждестранни акционери ще бъдат в безопасност в Мексико.

Правителството на Шейнбаум ще представи първия си бюджет преди 15 ноември. В него ще проличи дали тя ще изпълни ангажиментите си за намаляване на фискалния дефицит до 3,5% от брутния вътрешен продукт.