Сряда, 02 Oct 2024
           
Коментари

Илков: България не е застрашена. Предприели сме рутинни превантивни мерки

   

  МВР

МВР е готово да поеме настаняването на над 200 сънародници, нуждаещи се от настаняване при продължаващата евакуация

Българските и партньорските служби нямат данни за промяна на средата за сигурност в страната ни, свързана с процесите в Близкия изток. Независимо от това, МВР е предприело рутинни превантивни мерки. Това съобщи министърът на вътрешните работи Атанас Илков след днешното заседание на Министерския съвет.

Засилено е присъствието край дипломатическото представителство на Израелската държава и други обекти, свързани с дипломатическите мисии, така че да бъде гарантирана сигурността на служителите и районите, в които те се намират. Засилено е присъствието и на стратегически места в София, като при необходимост това ще бъде направено и на други места в страната, отбеляза той.

Министър Илков припомни, че по повод ситуацията в Близкия изток със заповед на министър-председателя е създадена междуведомствена работна група, в която участват представители на всички министерства и агенции, имащи отговорности към процеса: „Правителството отговори адекватно и в изключително добра координация, в резултат бе създадена организация за бърза евакуация на български граждани от Ливан“.

За завърналите се в България и нуждаещи се от настаняване граждани, МВР има готовност незабавно да подсигури над 200 места в почивните бази на ведомството. Осигурени са също придвижването на хората и изхранването им, увери министърът на вътрешните работи и уточни, че при необходимост ще бъдат ползвани и подходящи бази на други институции.