Сряда, 02 Oct 2024
           
Коментари

Кап. Васил Данов: Два самолетоносача на САЩ са зад Израел, Владимир Путин - зад Иран

   
Кап. Васил Данов: Два самолетоносача на САЩ са зад Израел, Владимир Путин - зад Иран

"Иран не можеше да не се намеси, след като неговите наемници воюват вече година. Иран загуби сериозен политически авторитет. Самото иранско ръководство няма единно мнение. Новоизбраният президент оглавява умереното крило от политици в Иран, останалите са гвардейците на ислямската революция. Те са хората с военна и политическа власт, те застават зад снощната ответна атака с близо 200 ракети от Иран към Израел", коментира капитан първи ранг Васил Данов, член на ръководството на Атлантическия съвет в България.

По думите му отговорът не изглежда толкова масиран, че да предвещава жестока фаза, от която няма връщане и е убеден, че още има време да не бъдат въвлечени двете държави в директен сблъсък, от който няма да има връщане. 

"Въоръжените групировки на "Хизбула" се крият между мирното население. Принудени са израелските ВВС да търсят лидерите на "Хизбула", които се крият сред бежанци в бежански лагер", подчерта Васил Данов.

"Аятолахът все още не е взел решение, защото двете крила в иранското ръководство не са стигнали до споразумение или тотално надмощие. Арабският свят никога не е бил единнен, авторитетни държави не подкрепят Иран разбират, че при пламване на пълномащабна война в Близкия изток всички ще пострадат - Катар, Саудитска арабия", мотивира се гостът.

В ефира на Bulgaria ON AIR военният експерт обясни, че балистичните ракети, изстреляни от Иран стигат за 10 минути до територията на Израел. 

"Били са прехванати, защитната система "Железен купол" все още работи. Иран може да изстреля повече ракети, които ПВО на Израел да не прехване. Но всички знаят, че двата самолетоносача на САЩ са в района с около 130 най-модерни самолета с ракети, които могат да обърнат нещата", добави представителят на Атлантическия съвет. 

Данов заяви, че ръководството на "Хизбула" отдавна е обсебило ливанската държава, използвайки я като щит и е хвърлил милиарди долари за въоръжаване в "Хизбула", която е превърната в най-добре въоръжената терористична организация в света с тежки оръжия, артилерия, ракети.

"Иран все още не е произвел ядрена бомба, но има подкрепата на Русия и Путин. Миналия месец Русия получи от Иран 200 балистични ракети, с които стрелят по градовете и те са по-ефективни от руските С-300. Руската страна е обещала да подпомогне Иран да произведе ядреното оръжие, с което да заплаши Израел", каза още Васил Данов.