Събота, 05 Oct 2024
           
Свят

Тайван замря преди очаквания удар на тайфуна Крейтон

   


Тайван преустанови много дейности в сряда, като спря стотици полети и затвори училища, офиси и финансови пазари в очакване на отслабващия тайфун Крейтон. Стихията се очаква да предизвика бури и проливни дъждове по крайбрежието, предава Ройтерс.

Основният пристанищен град Гаосюн, който е в епицентъра на бурята, предупреди жителите да останат по домовете си и да избягват морето, реките и планините, опасявайки се от повторение на тайфуна Телма от 1977 г., който уби 37 души и опустоши града.

Въпреки че тайфунът отслабва, заплахата от бури, силни ветрове и дъждове остава, съобщиха метеоролозите. Тайфунът може да бъде понижен до тропическа депресия след като достигне сушата, но това би било рядко явление, съобщиха синоптиците.

Всички градове и области на острова обявиха почивен ден, като бяха отменени вътрешни и 246 международни полети, а над 10 000 души бяха евакуирани, основно в южната и източната част на Тайван. Тайванската армия също постави в готовност повече от 38 000 войници.

Тайфунът Крейтон се очаква да засегне западното крайбрежие на Тайван между градовете Гаосюн и Тайнан в ранните часове на четвъртък, след което ще се насочи на североизток към столицата Тайпе.