Вторник, 01 Oct 2024
           
Свят

Изстреляни са ракети от Иран към Израел

   


Израелските сили за отбрана (Цахал) съобщиха, че от територията на Иран са били изстреляни ракети към Израел, пише БНР.

"Преди малко от Иран бяха изстреляни ракети към Държавата Израел", се казва в изявлението на военните.

Сирени за въздушна тревога бяха задействани на цялата територия на Израел. Експлозии ехтят и над Йерусалим.

Издадено е нареждане жителите на страната да се укрият в бомбоубежища.

Израелски медии твърдят, че Иран е изстрелял  повече от 100 ракети, както десетки от тях са били прехванати над територията на Йордания.
 
Милиони граждани са застрашени от нападението, твърдят израелските военни. 
 
Американският президент Джо Байдън обяви, че Съединените щати се подготвят да помогнат на Израел да се защити от иранските атаки, както и да защитят персонала на американското посолство.
 
От дипломатическата мисия на САЩ разпоредиха на всички служители да се приберат със семействата си в сигурни помещения.
 
По-рано тази вечер от министерството на отбраната в Тел Авив съобщиха, че израелският министър на отбраната Йоав Галант е обсъдил с американския си колега Лойд Остин опасността от предстояща иранска атака срещу Израел.
 
В съобщението, цитирано от АФП, се уточнява, че двамата са обсъдили оперативната готовност на Израел да защити своите граждани и военни ресурси, както и разположението на американските сили в региона. 
 
А при стрелба в Тел Авив тази вечер са били ранени най-малко седем души - според АФП неизвестни са открили огън на две места в града. Това е станало минути преди ракетната атака от Иран.
 
Информацията, с която Ройтерс разполага, е за четирима убити при нападение в Яфа. Израелската полиция твърди, че е неутрализирала двама нападатели.