Вторник, 01 Oct 2024
           
Свят

Борис Джонсън разкри, че кралица Елизабет II е страдала от рак на костите

   

  БТА

Бившият британски премиер Борис Джонсън наруши кралския протокол, като в предстоящата си мемоарна книга обявява че кралица Елизабет II е страдала от рак на костите, пише OFFNews.

Книгата предстои да излезе на 10 октомври.

Джонсън официално се оттегля от поста си само два дни преди смъртта на Елизабет II през септември 2022 г. През годините след това имаше множество спекулации за това как точно е починала тя.

„От година или повече знаех, че тя има форма на рак на костите, и лекарите ѝ се притесняваха, че всеки момент може да настъпи рязко влошаване“, пише той в мемоарите си.

Разказът на Джонсън е първата публична индикация от бивш високопоставен правителствен служител за това каква може да е била причината за смъртта на кралицата. Той не е и първият министър-председател, който издава мемоари за времето на управление и взаимодействието с покойната кралица. Бившите британски лидери Тони Блеър, Гордън Браун и Дейвид Камерън са издавали автобиографии, но без да споделят ярки подробности като Джонсън.

В Бъкингамският дворец има политика да не се коментират издадени книги за кралското семейство и поради това не се потвърждават или отричат твърденията на Джонсън.