Сряда, 02 Oct 2024
           
Новини

20 хил. студенти и докторанти прекрачват прага на СУ през новата академична година

   


В Софийския университет бе официално открита академичната учебна 2024/2025 година. Празникът започна с поднасяне на цветя пред паметниците на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви и на паметните плочи на загиналите за родината преподаватели и студенти от Софийския университет по време на Балканските войни. По-рано през деня в Богословския факултет Негово Високопреосвещенство † Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Архиерейска света литургия.

На празника в Аулата на Софийския университет присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, предишните ректори на Софийския университет проф. Иван Лалов, акад. Иван Илчев и проф. Анастас Герджиков, председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Елиза Стефанова, председателят на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ проф. Лиляна Вълчева, членове на настоятелството на Софийския университет, ректори на висши училища в страната, преподаватели, студенти и гости.

1-4Ректорът проф. д-р Георги Вълчев поздрави присъстващите в залата и отбеляза, че посрещаме тази нова учебна година с радостни събития и изказа благодарността на академичната колегия към политиците, синдикатите и институциите, които са намерили воля и до голяма степен са решили проблема с достойното заплащане на преподавателския труд. „Това беше знак за цялата академична колегия“, каза ректорът. Проф. Вълчев отбеляза и факта, че през тази година БАН е избрал петима учени от Алма матер за академици, което е огромен успех за университета и за българската наука.
1-23
Ректорът изтъкна, че за всеки университетски преподавател с призвание 1-ви октомври е истински празник. По думите му това е ден, в който най-старото висше училище в страната ни разтваря широко вратите си за поредния випуск от бъдещето на България. „Приятно е в празничната суматоха да те срещне все още неуверен млад човек и плахо да те попита: „Извинявайте, това ли е входът на южното крило и къде се намира тази аудитория?“, да видиш как доскоро опустелите коридори и зали изведнъж се изпълват с хора и тази достолепна сграда отново се превръща в добре познатия ни човешки кошер на познанието, връщайки ни към обичайния ритъм на живота“, каза проф. Вълчев и допълни, че това ни изпълва с радост и оптимизъм, вдъхва ни надеждата, че все пак действително животът е по-силен от разрухата, че може би в днешния объркан и сякаш загубил посока свят някой ден, може би скоро, отново ще надделеят силите на съзиданието и хуманизма.
1-9
Ректорът отбеляза, че академичната общност посреща началото на поредната, 136-та, учебна година на Софийския университет с множество успехи. Най-важният от тях е, че близо 100 зрелостници, носители на призови места в престижни национални и международни олимпиади, както и на национални дипломи са избрали да продължат образованието си в най-авторитетния български университет, избрали са да започнат своя професионален път от родината си, от България. „Ето защо в този празничен ден искам да се обърна най-вече към тях – уважаеми млади колеги, направили сте чудесен избор! Избирайки Софийския университет, вие на практика избирате да получите образованието си в една голяма мрежа европейски партньорски университети, избирате да имате възможност да се включите бързо в осъществяването на вълнуващи международни научни проекти и да стигнете до първите си самостоятелни научни публикации, ако проявите необходимата воля, упоритост и старание. Няма да ви е леко. По време на следването си ще срещнете вдъхновяващи преподаватели, други е възможно да ви разочароват, но ще се убедите, че и от едните, и от другите имате какво да научите“, каза проф. Вълчев.
1-5
 
Ректорът призова младите си колеги да грабят с пълни шепи, да не се ограничават само с учебната програма на избраната специалност или факултет, защото имат привилегията да са част от университет, който развива всички области на познанието и могат да развият истински умовете си, ако започнат да полагат усилия да проумяват света в неговата пълнота.
1-14

Проф. Георги Вълчев посочи, че на всички студенти им предстои един дълъг път, по който ще продължат да вървят последователно и след като напуснат след време университета. Ректорът изтъкна, че в годините напред те ще срещнат множество трудности, ще се наложи да водят много битки, да отстояват себе си, да понесат много удари и ги призова да не водят тези битки винаги сами, а да използват най-красивите си години в университета, за да създадат истински приятелства, да открият общностните си каузи и да се опитат да отприщят силата на колективната енергия и воля за обществена промяна. „Макар сега да кипите от енергия, няма да успеете да сбъднете всичките си мечти, но можете и имате шанса да постигнете главното – да се превърнете в пълноценни личности, в истински граждани, които да начертаят новите хоризонти пред страната ни и света! Ако ли пък понякога ви застигне униние или съмнението на неуспеха започне да ви разколебава, си спомнете думите на един наш колега, университетски преподавател, написани преди повече от век: „Напред! Живота е сраженье!/ Напред! И прав всегда ходи!/ Напред, макар към пораженье!/ Ако ще паднеш, прав падни!/ Напред! Целта си не забравяй!/ Напред, напред, по правий път!/ Назад не гледай! Не оставяй/ безплодно дните да текат!/ Напред! Със труд и ум, и дързост/ се вдигат цели планини!/ Напред! Тук долу всяка мъдрост/ в таз само думица стои!““, каза ректорът на Алма матер проф. Георги Вълчев, цитирайки стиховете на Стоян Михайловски. Той се обърна към първокурсниците и насърчи да осъзнаят, че стават част от една институция, която стои в основата на съвременната българска култура и национална идентичност, да бъдат достойни за нея и им пожела на добър час.

Цялото слово на ректора на Софийския университет: тук.

1-6

В своето приветствие министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков отбеляза, че за него е изключителна чест да присъства на празника, свързан с откриването на новата академична година в най-престижния български университет. Той не скри вълнението си, защото Софийският университет е и неговата Алма матер, защото тук всеки българин изпитва огромно преклонение пред силата на знанието. Министър Цоков отбеляза, че Софийският университет обучава най-много – над 20 000 студенти и докторанти и припомни, че според Рейтинговата система за висшите училища в България за 2023 г. Той заема 22 челни позиции от 27 акредитирани професионални направления, по които провежда обучение. Софийският университет е класиран на 661-670 място в световната класация за 2025 г. на QS World University Rankings. Алма матер е единственият български университет, който намира място в тази класация, и е в първите 12% от участвалите в класацията университети, отбеляза още министърът.

1-10

Софийският университет и неговият престиж е свързан и с това, че той е един от водещите изследователски университети, че в него се развива съвременната наука в Центровете за върхови постижения, Центровете за компетентност, че той е един от водещите български университети в консорциумите с европейските университети. Но един университет не може да бъде престижен, не може да бъде качествен без хората в него. Затова аз благодаря на моите колеги преподаватели за тяхната целеустременост, за тяхната устойчивост, за това, че те мотивират и вдъхновяват младите хора на България и всъщност градят бъдещето на България“, каза още проф. Галин Цоков.

В словото си министърът на образованието обърна внимание и за повишаването на заплатите на университетските преподаватели, съобразно реализацията на пазара на труда на младите хора.

Обръщайки се към своите колеги министър Цоков ги призова да бъдат вдъхновяващи преподаватели, креативни изследователи. Да подпомагат студентите и докторантите си, защото те имат нужда от академичното им лидерство.

1-16

Накрая проф. Галин Цоков се обърна към студентите с апел да бъдат любознателни, търсещи, да задават въпроси. Той ги призова да помнят, че университетските години са не само място за трупане на знания, но и за личностно изграждане, за създаване на приятелства. Министър Цоков поздрави първокурсниците за избора им да учат в Софийския университет и сподели тяхното вълнение, защото преди около четири десетилетия той самият е прекрачил за първи път прага на Софийския университет.

1-20

„Бъдете свободни в храма на свободата!“, пожела министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на студентите и първокурсниците и изтъкна, че и преди 40 години в залите на университета е усетил дух на свободата в едно несвободно време, свобода в залите, свобода в дискусиите, в мислите в мечтите. „За да бъдете истински свободни, търсете, доказвайте и отстоявайте истината. Академичната, научната, обществената истина“, призова студентите министър Цоков и пожела новата академична година да бъде успешна и щастлива, Софийският университет да продължава да бъде истината и свободата, които да ни водят по пътя на знанието, науката и просперитета на България.

1-21

Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова заяви, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ изгражда знаещи, критично мислещи, свободни и независими хора, които заедно чертаят бъдещето. По думите й университетът дава едно от най-ценните умения – как да бъдеш част от едно общество с каузи и идеали, а преподавателите изграждат добри хора, които да бъдат толерантни, да вярват, че когато работят за себе си, работят и за цялото общество.

1-13

„Софийският университет съчетава устойчивите традиции с науката на бъдещето. Обучението тук гарантира, че ще бъдете конкурентоспособни на световно ниво и с успешна реализация. А станете ли веднъж част от огромната духовна общност на Софийския, това е завинаги“, каза Илияна Йотова, обръщайки се към студентите.

1-11

„За своята 136-годишна биография университетът устоя на исторически катаклизми и политически вихрушки, надживя и онези, които някога са дръзвали да посягат на неговата свобода, да го използват с нечестиви помисли, да го правят инструмент за пошла политика, да се опитват да използват младите хора. Такива хора и събития историята ги заличава. Университетът е и ще бъде пространство на свободата“, подчерта вицепрезидентът в приветствието си.

1-19

Илияна Йотова благодари на всички преподаватели за професионализма, всеотдайността, енергията и амбицията непрестанно да надскачат себе си, да бъдат на най-високите стъпала на световната наука, благодари за любовта към студентите, с които заедно продължават да пишат с достойнство историята на университета и историята на България. „Заедно участвате „в преуспяването и величието на Отечеството“, по думите на Евлоги Георгиев, който заедно с брат си Христо записаха имената си сред най-големите дарители в българската история“, отбеляза вицепрезидентът. Тя определи като недопустими грозните следи на времето по достолепната сграда на Софийския университет, която е символ на културния възход на България, и призова институциите да обединят усилия и да бъдат достойни за паметта на дарителите, на всички поколения, посветили себе си на университета, защото освен учебно заведение, той е еманация на нашата култура, самочувствие, идентичност, подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова.

Церемонията продължи с представяне на деканите на факултетите на Софийския университет.

1-7

В рамките на празника слово произнесе и председателят на Студентския съвет Радослав Христов, който заяви, че за него е висока чест да поздрави всички с началото на академичната 2024/2025 година. „Това събитие не е обикновено празненство. То има висока историческа и държавническа стойност - защото образованието е онази идея, която е обединявала нашето общество през годините, то е онази сила, която ни е изкарвала неведнъж от дупката на безразличието и идейната немощ“, каза Радослав Христов и припомни, че днес се честват 136 години от началото на висшето образование в България. Този период изостава само с десетилетие от възрастта на съвременната българска държава. „Това е още едно доказателство, че просвещението е градивната сила, на която всички трябва да сме признателни и за която трябва да работим неуморно“, каза още председателят на Студентския съвет.

1-88

В своето слово той посочи, че в този ден освен да си пожелаваме успех, е хубаво да си поговорим и за стандарта като ценност. Софийският университет е пословичен с високото качество на образование, което предлага, със своите активни, будни, амбициозни и обществено ангажирани студенти, както и с преподавателите на световно ниво. „Но кой гарантира, че това ще така завинаги? Уважаеми колеги, нека заедно осигурим тази гаранция! Процесът е двустранен“, призова Радослав Христов.

1-12

Обръщайки се към преподавателите, той ги призова да не отстъпват дори крачка назад от принципите си и високите изисквания, които имат към своите студенти и да не забравят, че от тяхната работа днес зависи общото ни утре и че компромисът може да струва скъпо.

1-15

В обръщението си към студентите председателят на Студентския съвет призова да не си мислят, че образованието е „демоде“, че забавленията са по-важни от Университета и че ще има някой друг, който да им свърши работата. „Грабете, прибирайте и съхранявайте това, което безкрайният извор с възможности Ви предоставя. Знайте, че от него има смисъл, защото този стандарт няма срок на годност“, каза още той.

Радослав Христов допълни, че днешният ден за него е изпълнен с гордост, но и с доза тъга, защото за последен път застава на трибуната в качеството си на студент на Софийския университет и председател на Студентския съвет. „На прага на държавните изпити смело мога да заявя, че това е най-доброто решение, което можех да взема за своето бъдеще. За тези пет години разбрах, че трудът никога не е достатъчен, че сънят и умората са относителни категории и че в България младият човек има шанс да се развива, да гради и да успява - стига да има някой, който да му покаже пътя. А примери за хора, които десетилетия наред са показвали пътя в този храм на знанието - Университета, са трудни за изброяване“, каза той и накрая от името на най-голямата и утвърдила се през годините студентска организация пожела успешна учебна година, несломима вяра, разум и устрем към нови знания.

1-53

По време на празника в Аулата своите студентски книжки получиха първокурсниците-първенци от олимпиади и състезания и носителите на национални дипломи.

1-58

Те им бяха връчени от ректора проф. Георги Вълчев, вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

1-79

Тържеството завърши с изпълнение на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.

1-8

Празничният ден продължи с откриване на новата академична година във всички шестнадесет факултети на Алма матер.

1-100
1-1
1-90
1-92