Вторник, 01 Oct 2024
           
Политика

ПП-ДБ дадоха ИТН и Възраждане на прокуратурата

   


Депутатите от ПП-ДБ Явор Божанков и Лена Бориславова подадоха сигнал в прокуратурата срещу народните представители от парламентарните групи на ИТН и Възраждане. Те настояват държавното обвинение да установи има ли данни за извършени престъпления против личността, против Републиката и др. от лица, ползващи се с имунитет.

Повод за сигнала на ПП-ДБ са събитията, разиграли се по времето на последното заседание на 50-то НС, преди старта на предизборната кампания. Божанков и Бориславова обвиняват ИТН и Възраждане, че са окупирали парламентарната трибуна и не са позволили на останалите народни представители да се изказват и са провалили разглеждането на точката за актуализация на Пътната карта за климатична неутралност на Република България.

От ПП-ДБ посочват, че освен тази точка, в проваленото заседание е трябвало да се разгледат и някои текстове от Закона за адвокатурата, на които президентът Румен Радев е наложил вето. Според коалицията въпреки наличието на кворум, заседанието на Народното събрание е било саботирано от ИТН и Възраждане, дори чрез повреждане на оборудването в пленарна зала.

В сигнала си ПП-ДБ подчертават, че по този начин са били нарушени конституционно гарантираните права на депутатите да правят изказвания. От коалицията изтъкват, че поведението на ПГ на "Възраждане" и ПГ на "ИТН" е арогантна и дръзка, недопустима и немислима за парламентарна институция.

Случилото се е успешен опит да се попречи на провеждането на заседание на НС. Това обезсмисля представителната демокрация и де факто налага силово решение на малцинството в зала над мнозинството с всички произтичащи последици за гражданите на и държавата, посочват Божанков и Бориславова. Според тях депутатите от Възраждане и ИТН отричат правото на определени народни представители от други парламентарни групи да упражняват своите правомощия на народни представители.

ПП-ДБ смятат, че цялостното поведение на представителите на"Възраждане" и ПГ на "Има такъв народ" в качеството им на народни представители, би могло да осъществява състав на едно или повече престъпления от общ характер като принуда, принуда на орган на властта или представител на обществеността, тероризъм, ръководене на ОПГ, Проповядване на антидемократична идеология и др. престъпления.