Вторник, 01 Oct 2024
           
Новини

Откриха над 11 килограма контрабандни сребърни накити на ГКПП "Лесово"

   


Над 11 килограма контрабандни сребърни накити откриха в микробус на МП "Лесово", съобщиха то Агенция "Митници".

На 27 септември около 10:00 часа на МП "Лесово" Лесово пристига на входящо трасе в страната микробус с румънска регистрация, превозващ пътници по маршрут от Турция за Румъния през България, пише NEWS.

В зоната за митнически контрол водачът с инициали M. Й. и пътниците, всички румънски граждани, са заявили, че нямат нищо за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка от служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване".

В хода на проверката митническите инспектори откриват 3772 броя бижутерийни изделия от бял метал - пръстени, гривни, обеци, брошки, медальони, синджири и други накити в полиетиленови пликове, укрити на различни места в личния багаж на водача на превозното средство и на една от пътничките в микробуса с инициали A. Й., съпруга на водача.

Според извършената експертиза сребърните накити са с общо тегло 11 185 грама, изработени от сребро проба 925 и са на стойност 89 480 лева. Те са иззети.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД "Митница Бургас", под надзора на Окръжна прокуратура - Ямбол.

По искане на Окръжна прокуратура - Ямбол е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на румънските граждани М.Й. и А.Й. Стоковата контрабанда, която е била предназначена за търговски цели, е в големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. "д", вр. чл.20, ал.2 от НК, тъй като румънските граждани са действали като съизвършители.