Вторник, 01 Oct 2024
           
Новини

ВКС окончателно оневини подсъдимите по делото за бомбения атентат пред офиса на Евророма в Сандански

   


 
ВКС окончателно оневини подсъдимите по делото за бомбения атентат пред офиса на „Евророма" в Сандански през лятото на 2012 година. Тогава при инцидента загина 59-годишният Малин Илиев, пише DARIK.

Подсъдими по делото бяха Николай Йовев от село Микрево и Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев от Сандански, които бяха оправдани преди това и на по-долни инстанции.


Инцидентът пред офиса на "Евророма" стана на 29 юни 2012 г. В центъра на Сандански около 05:55 часа избухна взрив, който уби тежко рани Малин Илиев. Един месец той се бори за живота си във Военна болница - София, но въпреки усилията на лекарите да го върнат към живота, издъхна.

Според касационната инстанция в хода на продължилото повече от 12 години наказателно производство, водено срещу четиримата подсъдими за осъществените две инкриминирани деяния, са събрани доказателства и доказателствени средства, които установяват връзката между тях – това, че те са се познавали и общували с различна степен на интензивност, това, че те са имали сходни виждания по отношение на малцинствените групи и конкретно ромите, както и че подсъдимите Георгиев и Ангов са притежавали информация (запазена на персоналните им компютри) и очевидно са търсили такава, свързана с изготвянето на самоделни взривни устройства.

Установено е и това, че един от тях е получавал пратки и е съхранявал в дома си възпламенителни шнурове, които са могли да възпламенят взривно устройство, идентично с това, използвано при осъществяване на инкриминираното деяние. Върховните съдии подчертават, че тези обстоятелства категорично не могат да бъдат достатъчни, за да бъде прието, че обвинителната теза е доказана.


В хода на производството не е установено който и да е от четиримата подсъдими да е проявявал агресия по отношение на роми, да е бил в конфликт с пострадалия Анастаси М.  или да е взимал участие в общи прояви (демонстрации, манифестации), или да е членувал в организация, в чиято основа да стоят расистки или ксенофобски идеи.