Вторник, 01 Oct 2024
           
Новини

Диригентът Левон Манукян е пуснат под гаранция от 50 000 лв.

   


Задържаният вчера за длъжностно присвояване в особено големи размери директор на театъра и филхармонията в Разград Левон Манукян е пуснат под парична гаранция от 50 000 лв. Забранено му е да напуска страната. 

Манукян е съдействал на разследващите и е дал обяснения, пише OFFNEWS.

Според прокуратурата от Министерството на културата са били източени близо 1,7 млн. лв. В схемата са замесени четирима.

Разследването се води в Пловдив, тъй като двама от замесените са задържани на магистрала "Тракия".

То е свързано с фиктивни назначавания на служители в театъра в Разград. Повечето от тях са перничани и са назначени с високи заплати, които превеждали на каскадьора на свободна практика Атанас Георгиев. Печалбата им от схемата са осигуровките. Един от новоназначените е получавал заплата за 3 дни в театъра от 25 000 лв.

 

"Работниците по тези договори никога не са посещавали Разград, в частност театъра. Единствено са предоставили личните си данни, говоря за повече от 40 лица. Срещу това са получавали трудов договор и огромно възнаграждение в сравнение с възнагражденията на дългогодишните и реално работещи служители", заяви зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов.

Фиктивните работници са били осигурени на максималния разрешен доход, получавали са приблизително по 25 000 лв. на човек за три дни. След това парите са теглени от сметките им и са събирани от Георгиев. Той е присъствал в съдебната зала. Каратиста е от Перник, обясни още прокурорът. 

По думите му присвоените пари са малко под един милион лева.