Вторник, 01 Oct 2024
           
Свят

САЩ подкрепи Израел за операцията срещу Хизбула и изпраща няколко хиляди военни в Близкия изток

   


САЩ подкрепиха Израел за сухопътната операцията срещу "Хизбула" и предупредиха Иран да не го напада. Това става ясно от телефонен разговор, проведен между американския министър на отбраната Лойд Остин и израелския му колега Йоав Галант. Освен това Вашингтон изпраща "няколко хиляди" военни в Близкия изток, за да укрепи сигурността и да защити Израел, ако е необходимо, съобщи Пентагонът в понеделник (30 септември), докато започваше офанзивата. А "Хизбула" вече започна да отвръща на удара, пише OFFNEWS.

Късно снощи (30 септември) израелски танкове навлязоха в Южен Ливан за пръв път 2006 г. за сухопътна операция срещу "Хизбула". Това стана след като ливанските военни се изтеглиха от границата с Израел. Тогава танкове са навлезли в село Рмейш, Южен Ливан. По-късно израелската армията потвърди, че е започнала "локализирана" и "ограничена" сухопътна операция срещу "Хизбула".

Говорителят на Пентагона Сабрина Сингх посочи, че увеличеното присъствие на американски военни ще включва множество ескадрили на изтребители и щурмови самолети. По думите й допълнителните сили ще увеличат общия брой на войските в региона до 43 хил. души.

Междувременно американският министър на отбраната Лойд Остин каза на израелския си колега Йоав Галант в телефонен разговор, че е съгласен с Израел за "нуждата да се унищожи офанзивната инфраструктура по границата", за да се защитят северните израелски общности от "Хизбула". Едновременно с това Остин изтъква, че е важно "прехвърлянето от военни операции към дипломатически път".

"Съгласихме се с необходимостта от демонтиране на инфраструктура за нападение по границата, за да гарантираме, че ливанската групировка не може да извърши атаки в стила на "Хамас" от 7 октомври срещу северните общности на Израел", каза Остин в прочетения от Пентагона разговор с израелския министър на отбраната Йоав Галант.

 

По време на разговора в понеделник двамата обсъдиха последните военни операции на Израел и Остин "заяви ясно, че Съединените щати подкрепят правото на Израел да се защитава".

Въпреки че изрази подкрепа за операцията на израелските отбранителни сили, Остин подчерта, че нахлуването не е самоцел.

"Потвърдих отново, че е необходима дипломатическа резолюция, за да се гарантира, че цивилните могат да се върнат безопасно по домовете си от двете страни на границата", се казва в съобщението на САЩ.

Остин също поясни, че "Съединените щати са в добра позиция да защитават персонала, партньорите и съюзниците на САЩ пред лицето на заплахите от Иран и подкрепяните от Техеран терористични организации и са решени да попречат на който и да е играч да се възползва от напрежението или да разшири конфликта".

Изразената подкрепа идва часове след като американският президент Джо Байдън отново призова за примирие между Израел и "Хизбула" и прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" в Газа.

По-рано израелски длъжностни лица коментираха пред "Аксиос", че операцията ще бъде ограничена по обсег и време не цели окупиране на територии. За The Times of Israel обаче американски представител обяснява, че макар администрацията на Байдън да разбира какво иска Израел, се опасява, че Израел ще затъне в конфликта и няма да може да излезе от Ливан.

Докато САЩ изразява подкрепата си за Израел, рано тази сутрин "Хизбула" започна да отвръща на удара. Сирени прозвучават в Метула, Северен Израел край границата с Ливан, но не е известно дали има поразена цел и щети.

Израелската армия съобщи за десет изстреляни от Ливан ракети. Някои от които са били прeхванати от системата за противовъздушна отбрана "Железен купол", докато други са паднали в открити райони. Малко по-късно още три ракети са изстреляни от Ливан, две са прехванати, една е изстреляна в открит район.

Междувременно израелските военновъздушни сили прехванаха дрон над Средиземно море през нощта, на десетки километри западно от централното крайбрежие на Израел. Военните не уточняват откъде е изстрелян дронът.

А мироопазващите сили на ООН в Ливан вече не могат да патрулират граничните райони на юг поради тежък артилерийски огън от израелските сили и "Хизбула", предава говорител на ООН.

"Мироопазващите сили от над 10 хил. души остават на позиция, но не могат да извършват патрули по пътищата поради интензивността на ракетите, които се движат напред-назад", каза говорител на генералния секретар на ООН.

Израел цели да създаде възможност на 60 хиляди разселени израелци да се върнат в домовете си на север, след като ежедневен обстрел от страна на "Хизбула" направи районите опасни за живеене. Терористичната организация започна да обстрелва Северен Израел след нападението на "Хамас" на 7 октомври и началото на война в Ивицата Газа.