Вторник, 01 Oct 2024
           
Коментари

Схемата Дунав мост: Паркинг за камиони, светофар за милиони. И всичко е законно

   


Всичко е законно и нищо не е наред. Виновни, естествено, няма. Така може да се обобщи ситуацията с буферния паркинг край Дунав мост при Видин-Калафат. През последните месеци това съоръжение влезе в общественото полезрение, след като шофьори на тирове се оплакаха, че са принуждавани да се отбиват там, а ако не го направят, са преследвани и заплашвани, пише MEDIAPOOL.

Твърденията за задължително спиране на паркинга се потвърждават от светофар, отклоняващ тежкотоварния трафик. За него обаче нито една институция не желае да поеме отговорност. Изобщо поведението на държавата е да мълчи и да чака да отмине бурята. А всъщност скандалът е огромен.

Защо това е проблем? Положението е следното – държавата е позволила на частната фирма "Данубия Логистик" да се разпорежда с организацията на тежкотоварния трафик на един от най-натоварените гранични пунктове. От това, разбира се, има печалба, защото от чуждестранен камион се искат по 25 евро за дневен престой, а от български по 15 лв. Всеки ден през този пункт минават стотици камиони.

Тази частна фирма има прелюбопитна история, както се разбра от разследванията.

Оказа се, че дружеството е на македонски гражданин, бивш миньор, живеещ бедно и потънал в дългове. До неотдавна (преди да бъде освободен след медийния шум в България) той е бил и шофьор във фирма, свързана с бизнесмена Николай Вълканов, някога близък до групировката "Мултигруп". Това обаче не е единственият интересен детайл. Преди фирмата да се окаже собственост на Горанчо Цветковски от Северна Македония, тя е била част от бизнес група, която притежава паркинги и по други гранични пунктове у нас – например "Лесово" и "Капитан Андреево".

Иначе казано – в тази история случайни играчи няма. Големият проблем обаче е демонстрираното за пореден път усещане за превзета държава в услуга на частен интерес. Дори когато става дума за изключителна държавна дейност като контрола при преминаване на границите.

Mediapool зададе въпроси на всички замесени в казуса институции. На нито една не ѝ стигна смелост да заяви, че сегашната ситуация е нетърпима и трябва да се промени. Вместо това всички обясниха, че вината не е тяхна, а отговори трябва да се търсят другаде.

Началото

Буферният паркинг започна да функционира през май 2024 г. Още от самото начало промяната не се харесва на част от превозвачите. За паркинга започна да се говори по-активно в началото на юли благодарение на двама депутати – Любен Иванов от ПП-ДБ и Димо Дренчев от "Възраждане". Двамата задаваха въпроси на министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие, но отговорите бяха неясни, меко казано.

Шофьорите сами си решават

Става дума за една 7-километрова отсечка от пътя преди моста. Регионалното министерство твърди, че неин стопанин е държавното дружество "Дунав мост Видин – Калафат" АД, което е съвместно българо-румънско и е оператор на моста. Ето защо още в началото на юли регионалният министър Виолета Коритарова заявява в парламента:

"Относно промяната на въведената организация за движение компетентен орган е дружеството "Дунав мост Видин – Калафат", което е към министерството на транспорта и съобщенията. Агенция "Пътна инфраструктура" няма санкция върху тази територия".

"Промяната" всъщност е светофар, който регулира движението, но винаги е в червено в посока моста, а оттам и към Румъния. За към паркинга обаче свети винаги зелено. В допълнение мъже, облечени в светлоотразителни жилетки, насочват тировете към съоръжението. Тоест тук има двоен инструктаж – веднъж от светофара и втори път – от хората на пътя, които според шофьори, са служители на паркинга, макар че не е много ясно какво правомощие имат да регулират трафика, след като това е изцяло държавна дейност.

Какво отговаря министерството на транспорта? Според бившия министър Георги Гвоздейков проблем всъщност няма. Той обяснява, че ведомството му няма компетентност да организира преминаването през моста, а българо-румънското дружество е издало разрешения за специално ползване на пътя на "Данубия Логистикс". Тоест това дружество хем е стопанин на пътя, хем според Гвоздейков няма правомощия да регулира трафика.

И трети министър - на вътрешните работи към онзи момент - Калин Стоянов, се измъква от отговорност.

"Служителите на МВР нямат отношение към начина на функциониране на съоръжението, дейността и организацията, която извършва, както и към информирането на шофьорите за преминаване през него", отговаря той на парламентарен въпрос.

И така:

Кой има отношение към движението и регулира ли го изобщо някой?

От фирмата оператор на моста отговориха следното:

"Влизането на тежкотоварните пътни превозни средства в паркинга или изчакването пред светофара, е индивидуално решение на водачите. Преминаването през паркинга не е задължително и до ръководството на дружеството "Дунав мост Видин-Калафат" АД не са постъпили сигнали от водачи, че са отклонявани през него".

Очевидно ръководството на дружеството живее в друга реалност или поне така му се иска. Защото в публичното пространство има оплаквания, ясно показващи какви проблеми имат шофьорите при преминаване на моста. Освен това има и редица депутатски въпроси по темата, както и жалби от транспортни фирми. От дружеството обаче казват, че при тях сигнали за нередности няма.

Не одобряваме, но няма какво да направим

Светофарът, превърнал се в символ на завладяната държава, всъщност функционира от 10 години, т.е. откакто мостът е пуснат в експлоатация. През миналата есен обаче той е преместен на сегашното му място. Това е направено заради изграждането на пътната връзка към вече оформящия се паркинг.

За да е изрядно всичко, на частната фирма е издадено разрешение за специално ползване на пътя. Това е документ, който разрешава експлоатацията на крайпътни обекти като къмпинги, мотели, бензиностанции, паркинги, гаражи и др.

То е подписано от предишното ръководство на държавното дружество оператор на моста. Как точно се е случило това, не става ясно, защото според Наредбата за специално ползване на пътища такъв документ се издава от три органа – АПИ, областно пътно управление или община. В случая разрешението е подписано от дружеството, което обаче не е сред посочените в наредбата.

Разрешението за специално ползване е задължително, за да се издаде след това и разрешително за строеж. Според отговорите на община Видин до Mediapool разрешението за строеж на паркинга е издадено от главния им архитект на 12 април 2024 г. В началото на май съоръжението вече функционира. Според запознати строителството там е започнало месеци по-рано.

От община Видин също се оправдаха, че нямат отношение към организацията на движението. Оттам заявиха:

"Община Видин съобщава, че не одобрява въведената организация на движение и задължителното преминаване през изградения буферен паркинг".

Към този казус отношение има и екоминистерството, което в средата на януари е постановило, че няма нужда да се извършва оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), защото "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие" върху природата. Другият аргумент е "остра нужда от буферни паркинги".

Имотите

Буферният паркинг е изграден върху терен, чиято собственост в миналото е била разделена между много хора, притежавали малки части от него. През 2022 г. обаче започва окрупняване като имотите се изкупуват от софийската фирма "Интербейз" ЕООД. Неин собственик е Георги Йорданов, който е притежавал и други дружества. Едно от тях е "Бългериан Билдинг Къмпани" (ББК), строителна фирма, основана през 2005 г. и негова еднолична собственост до 2017 г. В момента собственик на ББК е Венцислав Марков, а самата фирма е собственик на няколко други строителни дружества. В три от тях управител е бившият зам.-кмет по транспорта на София Евгени Крусев. Преди години той бе подсъдим заради ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев". В крайна сметка бе оправдан и на свой ред осъди прокуратурата.

През 2023 г. "Интербейз" продава имота на "Данубия Логистик". Сделката е изповядана през февруари, а в документите са изброени над 20 терена с различна площ. Материалният интерес е 460 хил. лв.

Община Видин, която се опитва да се дистанцира от скандала, също е продала един парцел, сочат данните от Имотния регистър. През април 2024 г., т.е. няколко седмици преди паркингът да започне работа, е прехвърлен общински терен от близо 2 хил. кв. м. За него "Данубия Логистик" е платила 6326 лв.

Сигналите

И макар че институциите предпочитат да се правят на слепи и глухи за проблема, сигнали все пак има. От МВР заявиха за Mediapool, че има две образувани преписки. От районната прокуратура във Видин също казаха, че имат сигнали. Три преписки са образувани в окръжната прокуратура. Към момента не е ясно какво е свършено по тях, разследващите казват само, че проверките не са приключили

Фирмата

Собственик на буферния паркинг е фирмата "Данубия Логистик Видин" ЕООД. Според Търговския регистър тя се притежава от македонския гражданин Горанчо Цветковски. Била му е прехвърлена през миналата пролет от дружеството "Паркинг Капитан Андреево" ЕООД. Последното е с управител Георги Кърпачев, а едноличен собственик на капитала е фирмата "Рикуест", в която отново Кърпачев е един от собствениците. Същото дружество притежава а капитала и на "Паркинг Лесово" ООД.

"Данубия Логистик" е основана в началото на 2023 г. с капитал 100 хил. лв. Два месеца по-късно той е увеличен на 500 хил. лв. В регистрите фирмата не е посочила нито телефон, нито имейл. Има само адрес – апартамент в столичния квартал "Красно село". До месец май фирмата не е декларирала, че осигурява служители. След като паркингът започва да функционира са посочени 85 осигурени лица, които след това нарастват до 98.

От кумова срама

След като избухна скандалът, институциите започнаха все пак поне да имитират някаква дейност. И резултатът е следният – наскоро са променени настройките на светофара. Сега вече той не свети постоянно зелено в посока паркинга. Очевидно това е всичко, което цялата държава може да направи по въпроса.