Понеделник, 30 Сеп 2024
           
Новини

Първата група българи е евакуирана от Ливан

   


Първата група от българите в Ливан - предимно майки с деца и възрастни, са евакуирани с правителствения Еърбъс. Очаква се самолетът да кацне към 19 часа, пише OFFNEWS.

Еърбъсът излетя от София след 13 часа и кацна в Бейрут два часа по-късно. 

Държавата започна извеждането на сънародниците ни, изявили желание да напуснат Бейрут след атаките на Израел срещу Ливан:

"Залагаме на най-безопасния вариант, защото по-ценно от човешкия живот няма", подчерта премиерът Димитър Главчев, който и тази сутрин събра на среща в МС представители на външното ни министерство и службите за сигурност заради ситуацията в Бейрут.

След нея стана ясно, че правителственият самолет е готов да излети за ливанската столица веднага след като получи разрешение. Очаква се да има и втори полет до Бейрут, съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов.

"Един такъв полет или два се нуждаят от координация и на международно ниво, и по отношение на НАТО. Освен това са с американските съюзници и други съюзници в региона. Засега това ще се извърши с правителствения ни самолет, засега не сме получили задачи с военен самолет да се лети. Най-важното е да се организира безопасна евакуация", каза Запрянов.

Очаква се следващият полет от София да е утре.