Понеделник, 30 Сеп 2024
           
Новини

МО започва цялостна проверка във ВВС

   


Комисия начело с зам.-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков ще направи цялостна проверка на състоянието на Военновъздушните сили (ВВС) след поредния инцидент, при който самолет се разби и загинаха двама пилоти, пише MEDIAPOOL.

Военният министър Атанас Запрянов обясни, че ще се проверява организацията, подготовката, дисциплината и имат ли достатъчно часове във въздуха пилотите.
Публична тайна е, че заради липсата на достатъчно изрядни самолети и финансови ресурси във ВВС се лети опасно малко.
Ген. Стойков, който ще води комисията, е пилот и бивш командир на ВВС, който добре се познава със сегашните командири във военната авиация, които ще са обект на проверката.
На 13 септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39ZA и загинаха пилотите Петко Димитров и Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.
Това е пореден голям инцидент през последните години, като МО признава за системни проблеми.
“Рано е за поемане на отговорност“, каза Запрянов и призова да се изчака края на проверката.
Подобни проверки се правят след всички по-големи инциденти, но досега не са довели до качествена промяна. 
Запрянов каза, че черната кутия на разбилия се самолет вече е в Чехия, при производителя на машините, и предстои да бъде разчетена там.
“Кутията ще даде информация за действията на машината и пилотите, но ще се направи и комплексен анализ“, каза Запрянов.
В последните три години загинаха трима души при три авиокатастрофи. Майор Валентин Терзиев загина през юни 2021 година, когато изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на учение.   
Миналата година щурмови самолет Су-25 се разби, а пилотът катапултира. Преди три дни пък двама пилоти загинаха, след като военен учебен самолет L-39 ZA се разби в рамките на авиодемонстрация.