Понеделник, 30 Сеп 2024
           
Коментари Новини

Остойностяване на лекарския труд - първият приоритет на новия шеф на БЛС

   


Един от първите ми приоритети е отстояване на започнатото, но доникъде не е стигнало остойностяването на лекарския труд. Това заяви новоизбраният председател на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, пише NEWS.

Той припомни, че съсловната организация е възложила на експерти от Университета за национално и световно стопанство да изработят методика, но въпросът е останал нерешен.

Няма да престанем да настояваме лекарският труд да бъде остойностен, подчерта той и допълни, че нямат информация от Министерството на здравеопазването дали методиката е била обсъдена.

Брънзалов определи за друг свой приоритет продължаващото обучение на медиците, което трябва да бъде улеснено - да имат бърза и навременна специализация, както и улеснено започване на научна дейност, за да може да се развива допълнително медицинската наука. Според него е редно продължаващото обучение да стане задължително.

Шефът на БЛС заяви, че ще е необходим разговор с политиците, за да има промяна в закона за съсловната организация в частта Етичен кодекс, така че комисиите по професионална етика да имат повече правомощия, включително и Централната етична комисия по професионална етика.

Кат друг много важен въпрос Брънзалов открои баланса между интересите на отделните медицински специалности и видове дейност - първична и специализирана извънболнична помощ, болнична помощ и др.

Той изрази готовността си да уведоми НЗОК за готовността на съсловната организация да започне преговорния процес за анекс към Националния рамков договор.

Брънзалов увери, че постигнатото от БЛС досега ще бъде запазено и ще се оказва съпротива срещу всякакви опити парите за лекарите и медицински дейности да отиват в други пера.

Трябва да се променят някои трендове в разпределението на тези бюджети и никой да не си мисли, че може да прекрати постигнатото от нас, изтъкна той.

Брънзалов увери, че по време на мандата си няма да взима еднолични решения, а винаги ще се допитва до колегите си.