Сряда, 02 Oct 2024
           
Свят

Съдят Марин Льо Пен за злоупотреба с европейски фондове

   


Марин Льо Пен, дългогодишният лидер на крайнодясната партия "Национален сбор" (RN) във Франция, ще бъде съденa в Париж в понеделник по обвинения за злоупотреба с европейски фондове. Заедно с нея пред съда ще застанат още 26 души, свързани със случая, пише NEWS.

Разследването започна преди почти десетилетие и се фокусира върху обвиненията, че средства, предназначени за дейността на Европейския парламент, са били използвани за заплащане на служители на партията, предава Ройтерс.

Льо Пен, която два пъти загуби от Еманюел Макрон на президентските избори през 2017 и 2022 г., отрича всички обвинения. Процесът предоставя възможност тя да изчисти името си преди следващите президентски избори през 2027 г., но също така може да навреди на имиджа на партията, която продължава да се бори с юридически проблеми. Сред обвинените е и нейният баща Жан-Мари Льо Пен, който е на 96 години и няма да присъства на процеса по здарвословни причини.

Обвиненията срещу Льо Пен и останалите подсъдими включват използване на европейски средства за заплащане на партийни служители, които на практика не са извършвали дейности, свързани с Европейския парламент. Ако бъде призната за виновна, Льо Пен може да получи до 10 години затвор, глоба до 1 милион евро и забрана за заемане на обществени длъжности за срок до пет години.

Процесът се очаква да продължи до 27 ноември и ще привлече внимание върху репутацията на "Национален сбор" и нейните усилия да се утвърди като управляваща партия във Франция.