Понеделник, 30 Сеп 2024
           
Коментари

Иванов, ДКСБТ: Чувствително увеличение в цената на олиото заради слабата реколта

   

  pixabay

Чувствително увеличение в цената на олиото заради слабата реколта в страната, за каквото предупреждават производители и преработватели на слънчоглед, няма да има, каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), пише Investor.

Според него европейският и световният пазар са балансирани и цените остават без промяна повече от половин година. Затова е очаква резки промени и у нас.

„Винаги, когато родното производство е по-малко, не е добре. Но на пазара празно няма. Естествено ще компенсираме високата вътрешна цена с цена от внос“, каза Иванов пред националното радио.

Той отрече възможността да се стигне до ситуация като тази от преди две години, когато цената на олиото се повиши със 100%. Според Иванов, ако има покачване, то ще е с малки проценти и плавно.

„Ще има ситуация - може би между 5 и 10%. Много силен вероятностен фактор е как то ще съчетае търсенето и предлагането, но в никакъв случай няма да видим екстремни кризи", каза Владимир Иванов.